Трябваше да поискаме от американския министър на отбраната Лойд Остин

...
Трябваше да поискаме от американския министър на отбраната Лойд Остин
Коментари Харесай

Аню Ангелов: Трябваше да искаме от Лойд Остин бърза доставка на F-16

Трябваше да желаяме от американския министър на защитата Лойд Остин предпочитано производство на F-16 за България. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” някогашният боен министър Аню Ангелов.

„ Очаквах по-съдържателни диалози. Секретар по защитата на Съединени американски щати идва независимо за пръв път в България от 25 години насам. Трябваше да се слагат няколко въпроса, които не разбрах да са били разисквани при визитата му. От една страна трябваше да желаяме самолетите F-16 да бъдат създадени предпочитано за България. Има редица страни от Африка и Азия, които са поръчали същите самолети, само че би трябвало да желаеме приоритизиране на българските. Необходимо беше да попитаме и на каква цена биха били обезпечени зенитно-ракетните комплекси „ Пейтриът” втора употреба, които да бъдат доставени и да засилят противовъздушната защита на страната. България е едва звено в НАТО”, сподели още той.

Във връзка с информацията за мини в Черно море някогашният министър разяснява, че няма проблем те да бъдат засечени от българските Военноморски сили.

„ България разполага със специфични кораби миноловци. Освен това корабоплаването в тези региони не е изключително интензивно, заради дейностите в Украйна. Специалният център за наблюдаване на морските пространства ще осведоми и риболовните, и другите кораби да заобикалят региона, при нужда. Не би трябвало да се нагнетява напрежение по темата”, добави Ангелов.

По отношение на американската рота „ Страйкър”, която ще бъде изпратена у нас, някогашният министър изясни, че няма проблем българският пълководец на ротата да бъде зависещ на европейското командване.

„ Има си канали за ръководство, български пълководец умерено може да ръководи това малко подразделение”, сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР