Трябваше да коленичим два часа в снега при температура от

...
Трябваше да коленичим два часа в снега при температура от
Коментари Харесай

Издевателства и изтезания в руски плен: какво разказа свещеник от Одеса


" Трябваше да коленичим два часа в снега при температура от минус 22 градуса ": Свещеник от Одеса споделя на какви издевателства и изтезания е бил подложен през 43-те дни, до момента в който се е намирал в съветски плен.

Още в първия месец от началото на войната в Украйна свещеникът от Одеса Леонид Болгаров попада в съветски плен. Заедно с други духовници и с един доктор той бил на път от Одеса към Змийския остров в Черно море, за който на няколко пъти се водиха яростни борби. По това време бил високомерен от съветската войска, а украинците неправилно предполагали, че всички нейни бойци на острова са починали.

Така считали и Болгаров и неговите спътници – тяхното желание било да погребат телата на бойците. Но те по този начин и не стигнали до Змийския остров – още преди лодката им да дебаркира, била спряна от съветските военноморски сили и всички пасажери били задържани и изпратени в лагер на съветска територия.

Побои и унижения

Веднага след идването на пленените почнали първите, споделя Болгаров. „ Навън бяха минус 22 градуса. Те ни накараха да коленичим. И стояхме на колене в снега в продължение на два часа сред 3 и 5 през нощта. “ Чак по-късно били отведени в палатка, а в идващите дни почнали разпитите. Обвинението: тероризъм.
Редакцията предлага
„ Най-зле беше в следствения арест, изключително когато ни изкарваха на „ разходки “, споделя свещеникът пред немската общественоправна медия WDR. „ Когато ни придружаваха по време на разходките, ни биеха с палки или с юмруци, а и ни принуждаваха съвсем да вършим шпагат. Беше доста брутално. “

Страданията на хората от завършват едвам след 43 дни. „ Тогава ни върнаха в Симферопол, където ни качиха в един камион. “ Малко по-късно те били разменени против съветски пленници.

Историята на Болгаров не е индивидуален случай, споделя Венцел Михалски от правозащитната организация „ Хюман Райтс Уоч “. През февруари и март неговата организация е правила изследвания на над 17 места в Украйна и е открила там случаи на издевателства и изтезания измежду цивилното население.

Пример за особена свирепост

Известен стана и един от множеството образци за особена свирепост: всичките 350 поданици на селцето Ядине били затворени в мазето на едно учебно заведение. По данни на „ Хюман Райтс Уоч “ хората не са имали право да излязат оттова в продължение на 28 дни, без да бъдат снабдявани с храна и лекарства. Десетима от по-възрастните арестувани по този начин и не са съумели да оцелеят, седем други били наложително изведени от окупаторите на открито, без да се знае какво се е случило с тях. „ Събираме обстоятелства за бъдещи процеси за осъществени военни закононарушения “, споделя Михалски пред WDR.

Леонид Болгаров и неговите спътници в това време са се върнали в Одеса. Като духовник в армията Болгаров носи униформа по време на работа. Когато го разпитват за ареста си в Русия, той споделя, че избира да не си спомня за него.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР