Трябваше да дойде тая криза, която отприщи поскъпване на стоки

...
Трябваше да дойде тая криза, която отприщи поскъпване на стоки
Коментари Харесай

Манол Генов: БСП настоява държавните регулатори да влязат в роля и да защитят потреблението от спекула и картели

„ Трябваше да пристигна тая рецесия, която отприщи повишаване на артикули от първа нужда фрапантно, стопяване на приходи, обезценяване на спестявания, блокиране на вложения, с цел да разберем, че като страна нямаме работещи механизми за навременна битка със спекулата, картелните проблеми и злоупотребите с надценки по веригата от производител до краен консуматор. “ Това разяснява лидерът на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ за Пловдив-област Манол Генов на среща с локални производители и гласоподаватели от обитаемоте места в община Родопи.
„ Ние от Българска социалистическа партия няколко месеца не стопираме да питаме къде са главните пазарни регулатори на страната и за какво се държат несъответстващо толкоз дълго време. Именно те би трябвало да пазят пазара и потреблението от злоупотреби. Става дума за Комисията за отбрана на потребителите и най-много Комисията за защита на конкуренцията. Да сте видели някакви работещи ограничения, наказания, разкрития, с изключение на доста приказки и обещания? А в цяла Европа точно тези самостоятелни регулатори държат под око какво се случва и не позволиха далавера, инфлационен растеж и корист с състояние на пазара. Тук никой не търси сметка за какво няма навременна и ефикасна регулация. Нещо повече, в края на мандата на ГЕРБ 2021 година, ГЕРБ особено се постараха да не бъде избрана  нов състав на Комисия за защита на конкуренцията, въпреки да бе изминал мандатът й и бе продължен с още две години. Едва в този момент страната се сети, че има луфтове в законодателството и там липсва тъкмо определение какво е далавера и по какъв начин тя се разпознава и глоби “, съобщи по време на дебата с гласоподавателите Генов.
„ Държавата мълчи и при поредицата случаи на забележими белези на картелни обстановки, без значение дали става дума за търговски вериги, мобилни оператори или други доставки и услуги.  Там има режисирано повдигане на цени, още повече, че и преди, и досега се получава обезщетения от страна на страната за енергийни разноски. В същото време и банките се възползваха от момента и усилиха такси за услуги и артикули и за поредна година записват рекордни облаги. Ние от Българска социалистическа партия изрично настояваме час по-скоро Комисия за защита на конкуренцията и КЗП да влязат в ролята си и да забележим действителни резултати от смисъла за какво ги има и какво работят “, заключи лидерът на листата на Българска социалистическа партия в Пловдив-област.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР