Трябва ясно да бъде казано, че едно лице на висша

...
Трябва ясно да бъде казано, че едно лице на висша
Коментари Харесай

АКФ за скъпия часовник на Коцев: Лице на висша публична длъжност не може да получава подаръци от някакви хора

Трябва ясно да бъде казано, че едно лице на висша обществена служба не може да получава дарове от някакви хора - дали е по персонален мотив, дали за нещо друго, това са съпътстващи условия, да не приказваме за най-висшата професионална служба в Министерство на вътрешните работи, не може да получава скъпи дарове, в случай че желае да ги получава дарове от предприемачи, той не би трябвало да е на тази служба. Няма по какъв начин да не останат подозренията. Това разяснява Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред Дарик.
 
Повод на думите му са изтеклите преди дни фотоси, показващи основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и обвинения дружно с шефката на митниците Стефан Димитров, в обща компания.
 
На две от фотосите се вижда по какъв начин Коцев е с някогашния министър на туризма Николина Ангелкова в кола на летището, като демонстрира безценен часовник на китката си. По-късно министър председателят в оставка Николай Денков разгласи, че Коцев му е доверил, че е получил часовника като " подарък от другари по отношение на персонален празник ".
 
Янкулов обърна внимание, че в последните дни Коцев отсъства от общественото пространство, като някой различен приказва от негово име – и Денков, и ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който разяснява, че и.ф. основният прокурор, шефът на КПКОНПИ и градският прокурор са се срещали с Коцев и са го притискали да подаде оставка.
 
Самият Коцев предходната седмица първо подаде оставка, след това я отдръпна като съобщи, че е бил натискан да се отдръпна от поста в Министерство на вътрешните работи. Това пък беше употребявано от служебния министър председател Димитър Главчев като съображение да не отстранява от поста вътрешния министър Калин Стоянов в служебния си кабинет, който ПП-ДБ припозна като човек на ГЕРБ.
 
" Главният секретар обществено мълчи. Други хора се изясняват за него. Това не е съществено - неналичието му в общественото пространство и отсъствието на съответно пояснение какво се случва около тези движимости, които очевидно е получавал ", съобщи Янкулов. Той дефинира като несериозно и оправданието, че Коцев мълчи, тъй като по този начин е бил посъветван от PR-ите на Министерство на вътрешните работи.
 
Според Янкулов приключването на фотосите е " следено изпускане на информация от управлението на институцията ". " Целта е тази информация, която е събрана в границите на наказателното произвеждане (срещу Петя Банкова, бел. ред.), да бъде употребена за обществено дискредитиране, а не за доказване на закононарушение. Държавните органи не могат да работят като публицисти ", съобщи специалистът.
 
Той разяснява и, че в случай че в действителност е имало среща сред и.ф. основния прокурор, градският прокурор на София и шефа на КПКОНПИ, евентуално в действителност Коцев е бил посъветван да се отдръпна от поста на основен секретар.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР