Трябва Столична община да помисли да направи скъпа зона в

...
Трябва Столична община да помисли да направи скъпа зона в
Коментари Харесай

Борисов иска още по-скъпа „синя зона“ за центъра на София


Трябва Столична община да намерения да направи скъпа зона в центъра на София и който желае да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след подписаните през днешния ден контракти сред Министерство на регионалното развитие и Столична община за четири плана за поправки и облагородяване на града. Те се финансират по Оперативна програма " Региони в растеж” 2014-2020г. и са на обща стойност 173,5 млн. лева От тях 151 млн. лева е безплатна финансова помощ, останалата част е финансиране от общината, съобщи БГНЕС.

" Аз смятам, че вие би трябвало да започнете да мислите в Столична община, колкото и да е непопулярно, при тези големи вложения в градския превоз. Едно време, аз като станах кмет, най-младият тролей " Икарус” беше по-стар от мен, да не приказваме за трамваите - нямаше нито един нов, а рейсовете също бяха остарели " Икаруси ", нямаше нито един нов. Сега всичко е актуализирано и то по най-високи стандарти. Като постигнете към този момент да се уплътни и с метрото зоната, би трябвало да извършите скъпа зона в София - центърът, по този начин, както е в цяла Европа. Който желае да се разхожда с колата из града, би трябвало да си заплаща повече, тъй като замърсява и въздуха повече”, сподели министър председателят.

Той изрази и мнение, че ”тези пари би трябвало да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите”. " Не стига, че е по-евтино, по-бързо, само че и 100% екологично чисто, и несъмнено, тези зони за отдих, парковете, домовете за обществени грижи и това, което вършим е мисля напълно в интерес на хората”, сподели Борисов.

Пред камерите преди съвещанието на Министерски съвет, кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че " през днешния ден в действителност е значим ден за София, за града ни, както несъмнено и за нашия екип ", четирите плана са значими за София. Единият е за 46 млн. лева за възобновяване на ул. " Граф Игнатиев” и сърцето на града – " Златна София”. Вторият е за 125,5 млн. лева, с които ще се финансира осъществяването на втората фаза от плана за интегриран градски превоз.

Фандъкова разяснява още, че една от най-важните ограничения за подобряването чистотата на въздуха е стимулиране и поощряване на повече хора да употребяват градски превоз. Тя уточни, че напъните през последните години и сега насочват към рационализация и възстановяване на градския превоз. " Знаете, че наред със тласъците, би трябвало да има и рестриктивни ограничения, с цел да можем да подобрим качеството на въздуха”, добави тя и напомни, че краткосрочните ограничения при по-сериозни замърсявания включват и възбрана за влизане в някои от зоните.

" Така, че това са първи стъпки. Разбира се, рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране, на този стадий ние не мислим за това. А знаете, че се уголемяват зоните за платено паркиране и сега в общинския съвет се преглеждат отчети на районни кметове за разширение на зоните. Сама по себе си тази мярка – въвеждане на нови зони за платено паркиране със ограничаването във времето също по този начин е рестриктивна към колите, само че ние сме длъжни и да осигурим и положителните условия, положителния градски транспорт”, изясни тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР