"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция,

...
"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция,
Коментари Харесай

Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци

"Трябва доста непоколебим надзор при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания ", съобщи пред БНР изпълнителният шеф на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев преди консултативния съвет, на който ще се разискват ограничения за подкрепяне на българските плодове и зеленчуци, с цел да не са дефицитни на пазара.
По думите му българските домати сега са с съвършено качество. На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци, добави той в предаването "Преди всички ".
Кунчев акцентира, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция. Той описа, че при опит да продават на гръцката борса, стартират всевъзможен тип инспекции, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се скапе стоката. От БАБХ нищо не вършат по въпроса, безапелационен бе Атанас Кунчев. Според него и Национална агенция за приходите би трябвало да следи какво влиза в България. Гръцкият домат влиза на 0,05 евро за кг в България, даде образец производителят и изясни:
„ Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има поради, че той е за преправка. Само че какво става – той стига до тържищата. На тези тържища се викат чиновници на БАБХ, които би трябвало да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, тъй като тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество “.
Европейското подкрепяне не е дейно, счита Атанас Кунчев и акцентира, че от 2015 година парите са едни и същи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР