Трябва ли заплатите на народните избраници да се плащат само

...
Трябва ли заплатите на народните избраници да се плащат само
Коментари Харесай

Депутатските заплати – в кеш? Хубав повод за скандал

Трябва ли заплатите на националните избраници да се заплащат единствено по банков път или може и да бъдат в брой? Това се оказа непредвиденият мотив за следващ мини конфликт вътре в ръководещата коалиция.

От години пенсиите се изплащат най-вече по дебитни карти, а с разнообразни административни ограничения се насочват компаниите да вършат от ден на ден от заплащанията си и траншовете за заплати през банкови сметки и като цяло сме измежду европейците с най-голямо доверие в обичайните финансови институции. В същото време, споменът за банковите банкрути от 90-те и негативните лихви по депозитите през днешния ден карат значително хора у нас към момента да се уповават на парите в брой.

Разложкият народен представител от „ Демократична България “ Иван Димитров се разгласи остро срещу предлагането на „ Продължаваме промяната “ за безкешово заплащане на заплатите. Той се оказа най-острият съперник на текста от правилника на Народното събрание по време на разискването в отрасловата комисия.

Първоначално в медиите излезе вест, че Димитров е оповестил, че няма банкова сметка и по тази причина желае заплата в брой. По-късно първо се появи с две кредитни карти и огромен заем, а по-късно депутатът, че работи с банки, само че желае той и сътрудниците му да имат избор – в случай, че законът не задължава работодателите да работят по съответен метод: „ Ако вие нямате банкова сметка най-после на месеца по какъв начин ще ви платят заплатата? Няма нещо такова като задължаване “.

Друг народен представител от Демократична България – Атанас Славов, сподели, че получава парите си по банка, „ само че е и факт, че има депутати, които желаят парите си кеш и това е право на всички български жители, в случай, че са платени всички осигуровки и налози “.

Подобна позиция породи въпроси – да вземем за пример, какво се прави, в случай че заплатата надвиши позволения предел за заплащания в брой от 10 000 лева Други подсетиха, че точно „ Демократична България “ упорства последователно да бъдат отстранени заплащанията на ръка за сметка на доста по-прозрачните транзакции през банка.

Полемиката вътре в редиците на дясното обединяване закупи трагичен процес, откакто някогашният кандидат-депутат и деятел на „ Да, България “ Емил Джасим обществено изиска оставката на Димитров.



„ Обяснението му влиза в цялостен спор с една от главните позиции на „ Демократична България “ за потребността от въвеждане на електронна идентификация на жителите и за дигитализиране на колкото се може повече административни услуги. Няма по какъв начин в парламентарната група на Демократична България да остане сходен лишен от обикновено възпитание човек, който явно с дейностите си е против всичко това, за което ние в Демократична България с години с борим “, написа Джасим.

Министърът по електронното ръководство Божидар Божанов се наложи в обществените мрежи да разяснява държанието на своя сътрудник от Народното събрание. Направи го сбито: „ Депутатът има персонални желания очевидно. Но то и електронното ръководство ще е благопожелание, никого няма да караме принудително да употребява е-услуги “.



В отбрана на кеша се чуха още гласове вътре в дясното обединяване. В пространна обява някогашният кандидат-депутат Иван Калчев дава своите доводи за това заплащането в брой да не бъде противопоставяно на дигитализацията. Сред причините са сигурността на хартиените пари при „ прекъсване на тока, хакерска офанзива или слънчево изригване “, отбраната от „ властнически ограничения и административен произвол “, а също и това, че „ само банковото лоби регистрира безспорни облаги при ограничението на заплащанията в брой “.



След съпротивата на Иван Димитров, предлагането за заплащане на депутатските заплати единствено по банка не беше признато на комисия. В пленарна зала, обаче, народните представители взеха решение възнагражденията да се заплащат само по банков път. За сметка на това, при бонусите решението ще е на всяка парламентарна група...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР