Трябва ли шофьорите, употребили алкохол или наркотици, да бъдат съдени

...
Трябва ли шофьорите, употребили алкохол или наркотици, да бъдат съдени
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Когато става въпрос за пътно произшествие, няма умисъл. Има самонадеяност

Трябва ли водачите, използвали алкохол или опиати, да бъдат съдени за съзнателно ликвидиране, в случай че лишават живот на пътя? Въпросът в ефира на Нова телевизия разясниха юристите Силвия Петкова, Илия Тодоров и Емануил Йорданов.

Според юрист Петкова всеки случай би трябвало да се проучва.

„ Вината би трябвало да се преценя за всеки съответен случай ”, изясни Петкова. Тя изясни и какво значи „ възможен предумисъл ”.

„ Това значи, че един човек, който се е качил да ръководи МПС в нетрезво положение е предвиждал, че е допустимо да аргументи гибел на пътя, само че се е съгласил с този резултат. В най-общия случай тази преценка се прави, когато няма спирачен път ”, изясни юрист Петкова.

„ Въпросът е по какъв начин да решим казуса. А с цел да го решим, би трябвало да знаем какъв е той ”, сподели юрист Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия. „ Ако приемем, че казусът ни е това, че съдът е притиснат от оптималните граници на наказването, тогава може би има аргумент да се подвигат оптималните граници, има смисъл и от тази полемика. Въпросът е, че сега за тези които са с алкохол, на пешеходна пътека, на алено и други по-тежки случаи, наказванията, които са планувани са от 5 до 15 години отнемане от независимост, в изключително тежки случаи от 10 до 20 години. Въпросът е обаче, съдът дава ли оптималните санкции? По-скоро не ”, сподели Тодоров.

„ Ако имаме голям брой присъди, които са в най-много, и все пак на съда, на обществото, на всички се коства, че е прекомерно леко, тогава би имало смисъл да се подвига максимумът ”, счита Тодоров. Според него въпросът е да има ограничения, които да понижат сходни случаи.

„ В общия случай, когато става въпрос за пътно-транспортно произшествие, няма предумисъл. Има самоувереност, има неправилна преценка на обстановката ”, съобщи Емануил Йорданов, някогашен вътрешен министър. А по думите му съдът не може да обосновава присъдата си въз основата на догатки.

„ В същото време няма кой да изясни, че сега оптималните санкции при съзнателно причиняване на ПТП и при несъобразителност, съчетана с авансово приложимост на огромно количество алкохол или опиати, са доста близки. Мисля, че разликата е на 2-3 години ”, сподели Емануил Йорданов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР