Трябва ли хората от софийското село Пролеша да плащат глоби

...
Трябва ли хората от софийското село Пролеша да плащат глоби
Коментари Харесай

Винетките за Околовръстното в София: Протест срещу камера, заради която шофьори са с огромни глоби


Трябва ли хората от софийското село Пролеша да заплащат санкции за винтеки, макар че не са уведомявани, че има камера. На основния път за село Пролеша камера всеки ден е снимала преминаващите коли, а санкции заливат водачите.

За проблемите с винтетките в обитаемоте места към София се знае от началото на 2020 година, когато след бурна реакция на жителите тогавашният министър председател Бойко Борисов разпореди на шефа на АПИ да увери персонално хората, че няма да заплащат.

Снимка: bTV


3 години по-късно обаче поданици на селата получиха фишове - някои от тях за десетки хиляди левове за шофиране без винетки.

А тази седмица стана ясно, че съгласно РДНСК София-област рамката, на която е сложена камерата, не разполага с документи за градеж. Но единствено след ден това беше отречено.

Адвокатът на хората от Пролеша Георги Гълъбов съобщи, че въпросът е насочен и към основния прокурор Иван Гешев.

„ Логиката е елементарна - рамката е противозаконна. В следствие никой не е проверявал тя законно ли е сложена и просто си издал позволение да оборудват за спомагателни камери, с цел да се регистрират тол такси. Затова ще предприемем дейности по правосъден ред да спасим хората от тези санкции и те да бъдат анулирани “, добави той.

Общо хората споделиха, че имат 300 000 лева санкции.

Омбудсманът Диана Ковачева също разяснява тематиката. Според нея казусът идва от неуведомяването.

„ Ако карате без винетка или в случай че карате със сбъркана винетка, ви уведомят след 6 месеца, след 1 година. Санкцията, когато карате без винетка или със сбъркана винетка - се постанова всеки ден, в който вие сте карали. Ако карате 365 дни - 365 санкции по 300 лева ще ви бъдат начислени. Затова тези хора дължат толкоз доста пари или пък ще изискат от вас да платите обезщетителна такса в размер на 70 лева Аз съм внесла предложение това да се промени, тъй като е извънредно незаслужено. Първо е доста висок размерът на тази санкция, за други по-тежки нарушавания, даже по закона за придвижване по пътищата се постановат по-леки санкции “, разяснява Ковачева.

По думите ѝ в 3-дневен период би трябвало да бъдат уведомявани хората.

„ Така те нямаше да бъдат сега на пътя и да стачкуват, в случай че бяха известени на третия ден, че им се постанова санкция или би трябвало да платят обезщетителна такса. В най-лошия случай щяха да се отърват със 70 лева обезщетителна такса, защото не са уведомявани навреме “, добави Ковачева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР