Трябва ли да включите лененото семе в диетата си и

...
Трябва ли да включите лененото семе в диетата си и
Коментари Харесай

Лененото семе е истински еликсир, ето как да го използваме правилно

Трябва ли да включите лененото семе в диетата си и какъв брой е потребно? Как и какъв брой да го използваме? Тези и още въпроси вълнуват доста хора, които държат на здравето си.
В лененото семе доста потребни неща. На първо място, то е източник на диетични фибри, които сходно на четка прочистват червата, подтикват перисталтиката и основават чувство за задоволеност. Лененото семе съдържа съединения с антиоксидантна интензивност, които защищават женското тяло от новообразувания и спомагат за облекчение на дискомфорта, обвързван с менопаузата. Също по този начин ленените семена могат да бъдат наречени естествени статини, защото спомагат за нормализиране на равнищата на холестерола. Тези дребни семена са едно от дребното растения, които са богати на омега-3 мастни киселини.
Омега-3 мастните киселини са от значително значение за построяването на клетъчните мембрани. Те понижават вискозитета на кръвта, покачват еластичността на кръвоносните съдове, усъвършенстват храносмилането и понижават риска от развиване на диабет и затлъстяване, в случай че спазвате здравословна диета.

Не повече от 1-2 супени лъжици дневно, т.е. 10-20 гр семена! Има избрани ограничавания за потреблението на ленено семе. Факт е, че то съдържат дребни количества растителни цианидни съединения. Втората причина, заради която те би трябвало да се употребяват умерено, е високото наличие на фибри, което ще аргументи чревен дискомфорт и слабителни резултати.
 Ленено семе: 10 изгоди за здравето Ленено семе: 10 изгоди за здравето
От епохи ленените семена са ценени за своите здравословно-защитни свойства. През девети век Карл Велики заповядва на поданиците си да...
Лененото семе се употребява при лекуване на гастрит и язва. Той основава предпазен пласт върху вътрешната повърхнина на стомаха, защищава го от въздействието на храносмилателните сокове. За задачата залейте ленено семе с вряща вода и запарете. Получава се компактен гел, прелестен на усет. Семената могат да се прибавят към салати, зърнени храни и ферментирали млечни питиета.
Трябва да се помни, че семената губят някои потребни субстанции след термична обработка, по тази причина ги добавяйте в ястията след готвене.
Цялото ленено семе не се усвоява изцяло в тялото ни. По-добре е да го смелите в кафемелачка и да го ползвате незабавно след мелене. Това ще резервира всички потребни и хранителни субстанции.
Съхранявайте ленените семена цели в херметически затворен съд на мрачно място.

 Мъфини от ленено семе Мъфини от ленено семе
Необходими артикули: 200 гр ленено семе 50 гр червени боровинки 60 гр протеин на прахуляк (75%) 50 гр ядки (орехи, лешници) 50 гр стаф...
Лененото семе е противопоказано при деца под 3-годишна възраст. Трябва да се употребява деликатно при съществуване на камъни в жлъчния мехур. Жените, които имат миома на матката или поликистозни яйчници, не би трябвало да го употребяват поради фитоестрогените. По същата причина бременните дами и тези, които кърмят би трябвало да внимават с ленените семена.
Въпреки че лененото семе съдържа доста потребни и скъпи съставки, то не трябва да се смята за суперхрана. Не е главният източник на омега-3 мастни киселини. Факт е, че единствено 10-20% от растителните Омега-3 се усвояват изцяло от организма. Ето за какво, в случай че вземете 1 супена лъжица семена, макар обстоятелството, че има огромно количество омега-3 мастни киселини - цели 2 гр, единствено 0,2-0,25 гр от тях ще бъдат изцяло усвоени и превърнати в дейни субстанции.
За възрастните е оптимално да употребяват общо 1 гр омега-3 мастни киселини дневно. И с цел да получите дневната си стойност от ленените семена, ще би трябвало да приемате повече от 4 супени лъжици семена на ден. Това може да навреди на вашето здраве.
Лененото семе може да се прибавя към храната в целесъобразни дози, само че това не изключва потреблението на по-ефективни скотски източници на омега-3 мастни киселини.
Така че дано не забравяме: " Всичко е отрова и всичко е лекарство - и двете се дефинират от дозата. "

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР