Трябва ли да се страхуваме от Омикрон и какво да

...
Трябва ли да се страхуваме от Омикрон и какво да
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев пред Dir.bg: Хората да не се плашат, ваксините пазят от Омикрон

Трябва ли да се опасяваме от Омикрон и какво да чакаме от ковид през тази година... Работят ли ограниченията, какво ще се случи в областите, които първи влязоха в новата вълна. По тези и доста други въпроси потърсихме за коментар проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизацията към Столична община. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Проф. Кантарджиев, до каква степен стигнахме с пандемията с ковид. Вижда ли му се краят?

- Да, несъмнено. Биологичното развиване на вируса, неговите селектирани като нов генетичен вид разновидности доведоха това, че към този момент една доста огромна част от европейците минаха през този вирус. Говоря особено за разновидността Омикрон. През него минаха и огромна част от дребното неимунизирани в Европа. Вече приказваме и за миг, при който, заради характера на вируса, има по-малка възможност да се развият белодробни затруднения.

- Омикрон минава и през имунизирани...

- Да, да минава. Говорим главно за Омикрон. А измислиците и плашещите послания ще ги оставим по-късно да ги разясняваме. Та... Тези, които са с две ваксини, ще го прекарат доста леко. Може да вдигнат температура до 38 градуса за ден-два, а тези, които са с бустер, може и да не схванат, в случай че още веднъж се срещнат с вируса. Хората с бустер може да имат неразположение, хрема... такива работи. Общо взето новите разновидности, в това число и Омикрон, повтарят това, което споделих преди 2 месеца. Тогава в нашето публично пространство се заприказва за Делта+ вид. Целенасоченото му търсене при секвениране сподели, че е изнемощял. Омикрон владее нещата сега.

- В България въведохме зеления документ преди месеци, а към този момент се чуват и послания - имам предвид проф. Радка Аргирова и основния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, че до месец документът може да отпадне. Каква роля изигра той въобще?

- По тематиката се приказва в публичното пространство даже от хора, които са в всякакви контактни групи, водещи хора, които дефинират разпоредбите. Лично моето мнение е, че в нашата страна документът влезе по един доста, доста неверен метод при ръководството на Стойчо Кацаров. Нямаше предварителна връзка с обществото за разлика от това, което направиха в Европа. Там хората още през лятото на предходната година споделиха датите, когато ще бъдат изисквани такива сертификации. Докато при нас, в България, това стана от през днешния ден за на следващия ден. Респективно хората бяха комплицирани, обезверени, позволи се разноговорене. Създаде се съмнение у хората с разнопосочни послания. Като прибавим към това и чисто български неверни практики, нещата просто не бяха и не станаха както би трябвало. Какво имам поради. У нас се вкара издаването на документ за антитела... Колко антитела, какви антитела, какво количество антитела имат протективно деяние... Това беше някакъв български вид, който единствено усили недоверието. И още нещо вид но български патент. Сертификат при сложена първа доза от ваксина, която е от две дози. Ало, в организма на човек стартират да се основават антитела две седмици след слагането на първата доза. Просто нещата не бяха вярно позиционирани.

 Снимка: iStock Images

- Но обяснението тогава бе, че по този метод се оказва помощ на хората, с цел да могат да вървят на работа, да се движат по-свободно...

- Те, несъмнено, доста обясняваха, само че в това време и говореха за чародейни ваксини, които занапред ще дойдат. И какво стана - това демотивира доста хора да се имунизират лятото и есента, когато това е на практика най-целесъобразно. Нали помните по какъв начин изкарваха свои другари от частното опазване на здравето на всякакви конференции, които сякаш са заинтригувани от осъществяването на проучвания на имунитета. И споделиха, че към този момент над 50% от хората са имали контакт с вирус. И това го споделят на база на какво, на база някакво необичайно тяхно проучване. А какво стана действително, това просто доста съществено обезвери българина да си слага ваксина. Хората си споделиха: " Аз може да съм го изкарал и да съм предпазен ". Оказа се, че хората не са предпазени. Просто се нагнети едно съмнение в активността по предварителна защита на тази зараза.

- Можем ли да мислим, че разновидността Омикрон е част от края на живота на този ковид?

- За да бъдем точни ще кажа, че точният термин за това, което прави Омикран, е тъй наречените имунологично бягство. Става въпрос, че вирусът е достигнал в такава фаза на своята еволюция, че може да избяга от защитните механизми, които имат имунизираните, бягство от защитните механизми, които се построяват при преболедували. Това е феномен, който се учи към този момент повече от година. За задачата се основават и математически, и пробни модели. Това се прави пробно, несъмнено. С вируса се заразяват клетъчни култури, на които се развива този вирус. Взима се материал и от хора които са имунизирани, и такива, които са преболедували. Така се вижда коя разновидност на вируса може да заобиколи имунния отговор. Казвал съм го неведнъж, че този вирус може да мутира 3-4 пъти в границите на един месец. Когато се наложи Омикрон и започнаха първите проучвания, имам предвид съществени научни проучвания от Южна Африка, респективно и последващите наранени европейски страни, в Националния център по заразни и паразитни заболявания също анализирахме. И се оказа, че разновидностите на Омикрона са в област, която касае основно хуморалния имунитет - комизъм на латински значи течност, разбирайте течностнния имунитет- антителата.При него става въпрос за основаването на антитела, които създават " защитните патрони " в организма. Това е термин, въведен от Паул Ерлих един от бащите на имунологията. Той е микробиолог и възпитаник на Роберт Кох. Той открива антителата, за които доста се приказва към този момент. Виждам, че към този момент доста се приказва и за клетъчния имунитет, тъй като доста хора прочетоха и за него, за клетките на паметта, които се борят в нашия организъм против инфектираните кафези. Този феномен пък е открит от Иля Мечников (ученик на Пастьор)и двамата с Паул Ерлих печелят Нобелова премия през 1908 година. Ето нещо, което хората отново ще научат, за тези двама огромни учени. И към този момент се знае, че това са двете системи на имунитета - клетъчен и хуморален. Тези системи пазят всички гръбначни животни от вируси, бактерии и гъбички. И това природата го е направила за да се резервира генетичната уникалност на организма.

- Наближаваме ли към този момент стадия, в който ще може да приказваме за фаза на хронифициране на ковид?

- Още преди две години споделих, че естествената философия на генетичната еволюция на един вирус, причиняваш пандемии, както е в тази ситуация, е в края вирусът да става по-лесно разпространим, само че да протича по-леко като заболяване. И по този начин стигаме до етапа на хронифициране, тъй че засегнатият човек да не умира, той отново може да популяризира, само че се кара по-леко. Именно и това става сега. Варианта Омикрон е потвърдено, че заразяват 1,5 пъти повече, само че се кара по-леко. Точно това споделиха учени в Дания, където имат доста мощна научно-практическа организация на международно равнище. Говоря за Датския серумен институт, където доста подборно изучиха разновидността Омикрон, с който доста обичат да ни плашат. Значи какво споделят датчаните - Омикрон е 1,5 пъти по-заразен, само че няма доказателства, че предизвиква имунно бягство. В смисъл подобен, че имунизациите работят при него както работят и при другите разновидности - т.е. пазят от гибел и влизане в болница. Хората да не се плашат.

- Скоро точно управляващите в Дания оповестиха, че смъкват ограниченията?

- Вижте, просто има съществени страни, в които съществени хора се занимават с това и е изцяло допустимо да смъкват ограниченията. Изобщо не ме учудва това.

- А ние през какви неточности минахме по време на тази пандемия?

- Като цяло, не съм от критикарите, с цел да диря неточности. Обикновено тези, които търсят неточности, са свършили или могат да свършат доста по-малко работа, от тези, които подлагат на критика. Факт е обаче, че работата на Кацаров през есента, който даде обещание на народа и политиците по-малко умирания и неполитическо управление на пандемията, седем месеца не направи нищо и провали имунизационната акцията. Достигна такава смъртност и леталитет, каквито в никакъв случай преди този момент не е имало. Сега петата вълна много би трябвало да се доразвие, с цел да стигнем негативните параметри на постигнатото от Кацаров и съветниците му. Голяма част от тях златни медалисти за реализирани най-вече умирания.

- Мерките, които се оповестиха и са свързани с това какъв брой интензивни кревати са заети, приемате ли ги?

- Донякъде. След като не си правил нищо седем месеца, каквото и да направиш в този момент е все добре.

 Снимка: iStock by Getty Images

- Завършиха ли към този момент хората в България един двугодишен курс по инфекциозни заболявания. Вече всеобщо се знае какво са антитела, клетъчен имунитет, клетъчна памет и така нататък..

- О, да. Хората приключиха няколко магистърски, докторски, че и университетски степени, тъй като слушаха най-различни приказки на хора, които започнаха доста да приказват и да акцентират себе си за огромни експерти при безспорната им липса на сериозна медицинско-практична епидемиологична експертиза. Какво се случи у нас. Чуха се доста разнообразни нелепости от хора, които приказваха постоянно назад на сериозното научно говорене, което ползвахме от чужбина и се опитвахме да принесем в страната. За страдание станахме очевидци, откакто им беше дадена опция, и на гонене на чисто политически цели. Вече виждаме и хора, които станаха политици, тъй като " изгряха " по време на пандемията. Така че има разнообразни гледни точки за това по какъв начин се обогатиха елементарните хора. Да, те научиха нещо, а пък тези, които доста приказваха, го използваха за " кариерно " развиване.

- Ако би трябвало да изведем някакви поучения от това, през което минахме, какво би трябвало да остане в съзнанието на хората?

- Каква поука може да си изведе човек от тази обстановка, в случай че е изгубил непосредствен? Как тъкмо му пука какви ограничения са взети... Лошото е, че българите научаваме нещата и истините все въз основата на горчив опит.

- На правилото на проба-грешка...

- Не чак на правилото на проба-грешка. Пресилено е да се каже. Но на правилото на доста безвъзвратни загуби за стотици фамилии. Нали чувахме и приказки, че това е лека болест и ще мине леко при младите. Колко млади и здрави хора си отидоха.

- Доста рецензии отнесе военачалник Мутафчийски, когато сподели, че ще се мре крепко...

- Всичко това, съгласно мен, бяха преднамерени постановки. Но действително какво се оказа и потвърди. Нима не отчитаме, че сме изгубили по време на пандемията хора като за един огромен град. Колко ориси са това. Някой прави ли сметка. Всички хора виждат това.

- Урок, удар, рецесия - кое е най-точното определение за това през какво мина нашата здравна система?

- Видяха се доста криви неща за този здравен модел, който се сътвори с всякакви пътечки преди 20 години. Виждаме съществени диспропорции със свръхфинансиране на избрани действия и безусловно недофинансиране на множеството стратегически значими здравни действия. За мен това е една от аргументите за голямата смъртност у нас. Този модел докара и до многото проблеми по време на решаването на дилемите в тази пандемия.

- Какво да чакаме като развиване на вируса в страната през лятото?

- Няма по какъв начин да кажа тъкмо по кое време ще свърши, само че мисля, че нещата се движат предвидимо. Според мен през идната седмица в областите, в които имаше най-вече случаи, където се разви огромна епидемиологичната вълна - като Благоевград и София, случаите ще стартират да понижават. Местата, в които по-късно се разви огромна заболеваемост - като Пловдив и Варна, ще се забележи стациониране и по-бавно повишаване. В областите на североизток, които бяха по-слабо наранени, ще има нарастване на случаите. В края на март ще имаме изцяло понижаване на случаите в страната, през април още повече. Лятото съвсем няма да имаме доста заболели, а през есента може да имаме местни огнища - колективи в офиси и измежду плътно живеещо неимунизирано население. Като цяло мисля, че нещата ще вървят добре. Но върша едно конкретизиране в смисъл подобен, че в случай че не настъпи някаква нова разновидност, обвързвана с имунно бягство. Говоря за вид, който да не бъде затрупан от до момента настоящите ваксини и да заобиколи имунитета на преболедувалите. Но това, съгласно мен, е доста малко евентуално да стане.

 Снимка: БТА

- Да използваме думичка от наученото през тези две години и да си поговорим за клетъчния имунитет?

- Клетъчният имунитет е този, който обезпечава отбрана от всички досегашни разновидности на ковид - и на преболедували, и на имунизирани. Разбира се, тук към този момент навлизаме в комплицирано обяснима материя, макар че доста експерти, които от скоро навлязоха в тази материя, се пробват да го обяснят на хората. Аз проследявам тези неща и нормално тези експерти повтарят това, което съм споделил. Почти на всички места чувам какво съм споделил преди седмици или месеци. А какво се оказва, че каквото съм споделил до момента, все е ставало. Цялата тази обстановка, в която живеем две години, има грозна страна. Имаше хора, които напролет на 2020 година желаеха да вкарат у нас доказване на антитела с тест, който не работи. Така щяло да се прави диагностика. Казах към този момент, че антителата се появяват две седмици след имунизирането. Каква диагностика по-рано? Имаше огромен отвод от тези първи проби в Западна Европа, имаше връщане, имаше заведени искове против компании, тъй като не работят тестванията. При тези проби се употребява капчица кръв, само че не бяха на база колоидно злато. След това се създадоха и усъвършенстваха, с цел да се мерят тъкмо антитела и към този момент се употребяват за контролна демонстрация на антитела седмици след имунизация. Тогава имаше хора, които доста държаха да вземем такива проби, а се оказа, че бъркат. Пак имаше хора, които приказваха, че ще изчезне вирусът лятото на 2020-а и щяха да си ядат дипломите и да си късат здравно обучение. И това не стана. Имаше и огромни критикари, които споделяха, че всяка последваща вълна ще е с по-малко случаи, тъй като ще има насъбрано имунно население, през което вирусът е минал. Всеки просветен българин може с две натискания на копчето на компютъра или на телефона да види графиките, да види по какъв начин всяка последваща вълна в България бе по-голяма от предходната. Но това е тематика за доста приказки. Сега се надяваме, че нещата към този момент ще се оправят. Вирусът следва своя ход.

- Вече имаме ваксини, на пазара се появяват и медикаменти, само че са скъпи. Говори се за цена от 700 $. Но имаме от ден на ден варианти да се противопоставяме на заболяването?

- В началото медикаментите ще бъдат скъпи и това е обикновено. След време ще паднат патентите и ще станат по-евтини. Преди години по този начин направиха за медикаментите за СПИН. Като ги пуснаха бяха скъпи, а по-късно станаха необятно налични. Комбинацията от ваксини и медикаменти доста ще понижи болните. Като стане короната като грипа, в даден миг като прецениш или по преценка на доктор взимаш лекарство и на другия ден си доста добре. Лекарствата са скъпи и поради това, че първоначално ще има по-малко като количество.

Скоро гледах един уебинар на учени точно по тематиката за използването на медикаменти при лекуването на ковид. Участваха експерти от центъра по надзор на болесттите от Стокхолм. Участва и един българин, който е на доста висока позиция в Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Та хората показаха отчет, в който дефинираха медикаменти, които не се предлагат да бъдат употребявани, както и медикаменти, които се предлагат да бъдат употребявани единствено в границите на клинични изпитвания, като те се дефинират от комисия, която споделя, че може да предложи това лекуване на такива и такива хора, на такава и такава възраст, с такива и такива клинични прояви на болестта, а третите са към този момент изпитани. У нас би трябвало да сме доста деликатни. Относно антивирусните медикаменти на " Мерк " и " Пфайзер " е значимо да се знае, че като множеството лекарства за систематични вируси, те работят пълноценно единствено в първите дни на проявената зараза. Не се употребяват в тежката фаза на болестта, а напълно първоначално - като кихнеш. Първоначално чакам тези медикаменти, тъй като ще има протокол за тяхната приложимост, да са за хора от рисковите групи - раково заболели, хематологично заболели или с доста съпътстващи болести. За хора, при които има по-голям риск.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР