Трябва ли да се предприема нещо срещу лекари, които разпространяват

...
Трябва ли да се предприема нещо срещу лекари, които разпространяват
Коментари Харесай

Носят ли отговорност лекарите, които лъжат за Ковид-19


Трябва ли да се подхваща нещо против лекари, които популяризират подправени вести? И какво още чакаме да се случи в най-слабо имунизираната страна в Европейски Съюз, която оглави разнообразни ранглисти по най-висока смъртност от Ковид?

Твърдения на доцент Мангъров - а точно, че - бяха опровергани от Министерството на здравеопазването. Това не е първият случай, в който думите на господин Мангъров се разминават с обстоятелствата. Статистиката е безапелационна: над 93% от умрелите от Ковид у нас в действителност не са имунизирани. „ Причинно-следствената връзка ” е противоположна на „ тезите ” на Мангъров.

Трябва ли нещо да се предприеме в случаи с „ специалисти ”, които, по думите на ръководителя на БЛС доктор Маджаров, „ популяризират подправени вести ” и затова не могат да бъдат наричани лекари?

Свободата на словото е свещена в едно демократично общество. Не всички отзиви обаче имат идентична годност. Правата и отговорностите са двете страни на една и съща монета; те са неразривно свързани. Упражняването на „ моето право ” не би трябвало да заплашва другите хора.

Всички гледни точки с идентична тежест?

Нужно ли е, да вземем за пример, създателите на документален филм за битките за цивилен права на афроамериканците да отразяват най-подробно и „ гледната точка ” на представители на Ку-Клукс-Клан? И възможно ли е гледната точка на някой нацист да се показва като еднообразно допустима с тази на жертвите от Холокоста? Не, несъмнено. Това е рисков, изопачен и лъжовен плурализъм.

Ще кажете, образецът, който давам, не е прецизен: организациите, които изповядват расистки хрумвания, са противозаконни, а специалисти като доцент Мангъров имат право да упражняват лекарската специалност. Тъкмо тази е и повода, заради която такива хора не престават драговолно да бъдат канени в медиите и да им се дава естрада, въпреки изказванията им да се разминават с обстоятелствата, открити от науката.
Редакцията предлага
Знае се обаче, че ужасяващите последствия от псевдонаучни теории, пропагандиращи да вземем за пример „ превъзходството на бялата раса ”, доведоха до оповестяването им постфактум за незаконни. Расистките и други мрачни и човеконенавистни „ хрумвания ” се преследват и санкционират с цялата суровост на закона в развитите демокрации.

Другаде повдигат обвинявания за разпространение на неистини за Ковид-19

Какво чакаме у нас? Какво още би трябвало да се случи? Не е ли извънредно време в най-слабо имунизираната страна в Европейски Съюз, която няколко пъти оглави разнообразни ранглисти по най-висока смъртност от Ковид-19, разпространяването на подправена здравна информация да бъде глобено? По света има значително образци за лица, против които са повдигнати обвинявания за такова държание. В Южна Африка, да вземем за пример, през 2020 бе решено, че лица, които популяризират погрешни изказвания за Ковид-19, подлежат на 6 месеца затвор.

Основания за санкциониране на хора, които съзнателно популяризират подправени вести, има и в българското законодателство. Чл. 326 от Наказателния кодекс, да вземем за пример, планува до две години затвор за лица, които всяват паника и суматоха посредством медиите или други средства, а в случай че от действието са „ настъпили обилни нездравословни последствия, наказването е отнемане от независимост до пет години и санкция от 10 хиляди до петдесет хиляди лв. ”.

Антиваксърът Венцислав Ангелов – Чикагото неотдавна преби доктор, тъй като бил сложил ваксина, от която сякаш умрял пациент. Ангелов, прочут с политическите си провокации, присъдите си и поддръжката за Орешарски, както и лекарят Мангъров в действителност пеят в един хор. И двамата участваха в пред Народното събрание. На този митинг бяха направени опити да се стигне до ескалация на напрежението и до взлом на Народното събрание.

В случаите с специалисти като господин Мангъров, съгласно мен, не става дума за „ независимост на словото ”, а за разпространение на лъжи, рискови за публичното здраве. Остават и подозренията, че тези внушения се вършат в името на користни политически цели. Липсата на политическо водачество и безгръбначието на доста медии у нас, доведоха до избуяването на ирационални страхове във връзка на пандемията. Духът, уви, към този момент е пуснат от бутилката. Това, несъмнено, не значи, че той не може да бъде пъхнат назад в нея.

Кои хора са специалисти

Нека обаче да допуснем, че медиите престанат да канят „ специалисти ”, разпространяващи подправени вести за Ковид-19; че техните колеги-лекари решат да им наложат някакви наказания. Отделен въпрос е по какъв начин тъкмо ще стане това, в случай, че значително персонални лекари, обратно на всички научни обстоятелства, отхвърлят да слагат ваксини. Редно би било даже тези лица да бъдат изправени пред съда.

Въпросът е в това дали тези извънредно закъснели дейности няма да имат тъкмо противоположен резултат. Ако специалисти като Мангъров и другите сходни на него бъдат глобени, те ще се трансфорат в още по-големи мъченици в очите на антиваксърите. А позициите на феновете на тайните теории в допълнение ще се втвърдят.

*Този коментар отразява гледната точка на създателя, която може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР