„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как

...
„Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече няма как
Коментари Харесай

Дянков: Влизането в Еврозоната ще се забави, кабинетът закъсня с някои промени

„ Трябва да влезем в Еврозоната, само че това към този момент няма по какъв начин да стане, тъй като държавното управление закъсня с някои от правните промени, които са нужни. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 година България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или при започване на 2025 година”. Това съобщи в ефира на „ Събуди се” някогашният финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос би трябвало ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.

По думите му инфлацията у нас е над междинната за Европейски Съюз. „ За страдание ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, акцентира той. И добави: „ А това е добре за нас, тъй като автоматизирано значи, че лихвите по заемите, и за семействата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той разяснява и желаното нарастване на парното от топлофикациите. „ Възможно и изцяло евентуално е рекордно покачване на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който съгласно мен беше изцяло неверен. Сега се получава по този начин, че просто се забави процеса. И когато инфлацията в други страни стартира да понижава малко – в България назад – този развой ще усилва инфлацията и в идващите месеци”.

Симеон Дянков разяснява и минималната работна заплата и пенсиите.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР