Трябва да ускорим проекта на Транспортен коридор номер 8, заяви

...
Трябва да ускорим проекта на Транспортен коридор номер 8, заяви
Коментари Харесай

Захариева: Трябва да ускорим изграждането на Коридор 8

" Трябва да ускорим плана на Транспортен кулоар номер 8 ", съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи БГНЕС.

По нейна покана в Министерство на външните работи се състоя първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия, основана по силата на контракта за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония. Комисията е съпредседателствана от двамата външни министри – Екатерина Захариева и македонският ѝ сътрудник Никола Димитров.

В изявлението си Захариева напомни, че двете страни са основали обща работна група, която да работи по построяването на Паневропейски транспортен кулоар 8, както и че България и Македония към момента нямат железопътна съгласуваност между тях. „ Има обезпечено финансиране. Това не са елементарни инфраструктурни планове “, означи Захариева.

Двете страни подписаха формалния протокол от днешното съвещание, чиято съществена цел е да бъде изработен обзор на използването на подписания на 1 август 2017 година контракт за другарство. Освен пленарни диалози сред членовете на комисията, двамата министри организираха и диалог на четири очи.

Министър Захариева акцентира, че обсъжданите тематики са доста, измежду които стопанска система, просвета, обучение, както и работата на взаимната историческа комисия. Тя регистрира, че политическите взаимоотношения сред двете страни бележат огромен прогрес, а като образец за това даде разменените общо 8 визити сред министър председателите за последните две години, както и множеството делегации и срещи на разнообразни конгреси. „ Има градивен, добросъседски и другарски дух сред двете страни “, означи Захариева. България и Македония бележат и растеж в стокообмена между тях през 2017 и 2018 година. Наблюдава се обаче дребен в спад в първото тримесечие на тази година, само че икономическите министерства на двете страни стартират работа за превъзмогване на тази наклонност.

„ Исторически въпроси за нас са крайъгълният камък в Договора за добросъседство “, акцентира още Захариева и добави: „ Да учим младежите на истината “. Все отново тя означи, че е реализиран забележителен прогрес, само че изрази вяра за още по-интензивна работа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР