Трябва да спрем да седим на два стола и да

...
Трябва да спрем да седим на два стола и да
Коментари Харесай

Илхан Кючук: Визитата на Зеленски е важна за ролята, която България ще играе през следващите години

" Трябва да спрем да седим на два стола и да сме предан член в организациите, в които членуваме ", акцентира евродепутатът
Винаги обичам да споделям, че всичко, което се случва за първи път остава в историята. Безспорно това посещаване има голямо значение – освен за България като страна, само че и за Европейски Съюз. Вижте какъв брой време към този момент тези, които не желаят Европейският съюз да се развива, да се интегрира в допълнение, да събира всички сили вътре във себе си и дружно с това да огледа малко геополитически, по-навън, отвън обичайните клишета - са опровергавани от триумфите на този съюз. Успя с Коронавирус пандемията да излезе обединен. Успя с помощта за Украйна. Успя с моралното предимство на своята мощ. Едно е политическа поддръжка да бъде давана на Украйна. Съвсем друго е да намерят европейските общества моралната мощ да продължат да дават тази поддръжка на Киев. И в последна сметка този съюз удържа всички тези вътрешни нападки, тъй като те не са дребни. Европейският съюз има своите лични проблеми, като всеки един различен съюз. Но това посещаване е доста значимо и за ролята на България, която би трябвало да играе през идващите години, да не кажа и десетилетия.

Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, разяснявайки историческата аудиенция на украинския президент Володимир Зеленски в България.

По думите му България не може към този момент " да сяда на два стола ". " България би трябвало да бъде, и е извънредно време да се случи, способен член на Европейския съюз, предан в организациите, в които членува. Т.е. ние не можем да приказваме на разнообразни гласове. Идеята, че би трябвало да бъде построена обща национална консенсусна позиция в НАТО и в Европейския съюз, е безусловно наложителна. Много пъти излъчвахме разнопосочни сигнали. По тематиката с Украйна също не бяхме доста непрекъснати ", акцентира евродепутатът. 

И добави: " Това не може да продължава по този начин. И аз съм задоволен от обстоятелството, че напъните, които постави Движение за права и свободи в разнообразни измерения, най-много с основополагаща декларация и с позицията, изразена още преди две години, към този момент се трансформират в политика на нашата страна. И решенията се вземат в Народното събрание. Много е значимо, след толкоз дълго неявяване, да осъзнаем обстоятелството, че ние сме парламентарна република. И всички значими решения би трябвало да бъдат дебатирани и вземани в Народното събрание ". 

Кючук разяснява и въпроса има ли напрежение и разделяне сред Президентството, Министерския съвет и Министерство на защитата  по въпроса с помощта за Украйна. " Всички общества са разграничени. Въпросът е, кой поема политическото водачество. Ние доста обичаме да приказваме за водачи в българското общество, за политическото измерение на водачеството. Кой е водач? Този, който взема непопулярни решения. Да, през днешния ден е мъчно, само че водачеството се демонстрира точно в сложни моменти. Ако не се ангажираш с съответни въпроси, не въвличаш публичен капацитет, интелектуален, политическа зрялост в решаването на един съответен проблем. А тук приказваме за въпроса на въпросите. Той е сред това, дали Украйна може да бъде суверенна самостоятелна страна, имайки своята еднаквост, или Украйна може да бъде премазана, в случай че не и осигурим нужната политическа и всичко това, което идва от политическата поддръжка ", акцентира той. 

По отношение на оборудването на АЕЦ " Белене ", което се предлага да се продаде на Киев, евродепутатът разяснява: " Ние не го подаряваме, ние го продаваме и към този момент Европейската комисия имаше опция да разгласи, че със средствата, които се дават на Украина, тя може да го закупи. Тоест тезата, че ние даваме нещо безусловно гратис, т.е. реализираме подарък, е безусловно невярва ". 

На фона на обстановката с политиеската рецесия в Нидерландия, която наложи несъгласие на страната ни за Шенген, Кючук акцентира, че положителната вест от тази седмица е, че имаме един отчет, който към този момент се открива като добра процедура и се приема. " Добрата вест за България е, че има към този момент ясни сигнали за отпадане на механизма на съдействие и инспекция. Това е била постоянно позицията на България и ние като евродепутати сме изразявали непрекъснатото ни единодушие, че Шенген може да бъде привързан с механизма на съдействие и инспекция. Безспорно, това, което се случва в Нидерландия, демонстрира огромния спор, който тече. А точно, дали да имаме по-добра миграционна политика - кой може да влиза на територията на Европейския съюз? Кой може да ревизира хората, които влизат? Дали това е някакъв модел, който е непосредствено обвързван с интеграцията на хората, които влизат в Европейския съюз? ". 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР