Трябва да следим внимателно цените на горивата в следващия един

...
Трябва да следим внимателно цените на горивата в следващия един
Коментари Харесай

Икономист: Ако вече не живеем в държавата на Лукойл горивата трябва да поевтинеят

Трябва да следим деликатно цените на горивата в идващия един месец, тъй като от 5 февруари, с влизането на възбраната за експорт на горива в Европейски Съюз, създадени от съветски нефт, би трябвало пазарът в България да се наводни с евтини бензин и дизел, като цените спаднат сензитивно на локалния пазар, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви икономистът от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров.

Като мотив той уточни фактът, че " Лукойл ", който управлява три четвърти от пазара на едро и е единствен производител, към този момент няма да може да изнася и ще би трябвало да осъществя всички създадени горива в България. " Ако няма сензитивно поевтиняване, Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да се сезира и да ревизира дали няма опит за потребление на преобладаващата позиция на " Лукойл " за добиване на свръхпечалба ", добави икономистът.

Владимиров означи, че за жалост в последните години не е имало съществени дейности от регулаторните органи в отбрана на потребителите на горива. На доктрина има политическа воля да се вземат ограничения. През последните 15 години значително живеем в страната на Лукойл и в този момент ще забележим дали това се е трансформирало ", заключи икономистът от Центъра за проучване на демокрацията.

През седмицата обаче от Българската петролна и газова асоциация предизвестиха, че поради опцията да се изнасят горива за Украйна, може да се стигне до дефицит на дизел.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР