Трябва да си вземете дълъг отпуск, ако решите да проследите

...
Трябва да си вземете дълъг отпуск, ако решите да проследите
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев като Многоръката Шива - върти болници и бизнес за милиони. Как става този номер?

Трябва да си вземете дълъг отпуск, в случай че решите да наблюдавате предприемаческите му инициативи през годините и се заровите в комерсиалния указател, с цел да установите фирмените му съдружия. В някои от тях даже се е присъединила цялата му рода - жена, щерка. 

 

Повод да бъде махнат това лято от директорския стол на болница “Проф. д-р  Александър Чирков ”, някогашна “Св. Екатерина ” станаха нелицеприятните констатации от одита на лечебното заведение. Именно тогава се разбра, че за три години Начев си е  изплатил близо 1 милион лв. възнаграждения по цивилен контракт, отвън месечната си заплата от съвсем 30 000 лв.. 

 

Медикът-милионер се върна на “бял кон ” в средата на септември т. г като редови доктор от посочения за негово протеже - актуалният шеф Валентин Говедарски. С първата си  заповед като началник, преди още да е вписан в Търговския указател, Говедарски върна на работа Начев и негова изключително близка здравна сестра. 

 

“Освен, че става нещо като “сив кардинал ” и стартира да командва в болница Чирков под прикритието на Говедарски, Генчо Начев има и различен мотив да почерпи ”, признават доближени до делата на кардиохирурга. 

 

Оказва се, че още веднъж през септември т. г.  негова компания влага близо 2 млн. лева за имот във Фаза 2 на Индустриален парк край жк „ Меден рудник “. Фирмата за произвеждане на консервирани рибни храни „ Сий лайф “  печели търг за над 30 дка, разгласен от " Индустриален и логистичен парк - Бургас " АД. Предложената цена на платформата за електронни търгове на уеб страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор е 1 769 110 лева без Данък добавена стойност.

 

Търгът е извършен на 8 юли, прецизира „ Флагман “. Парцелът е на към 150 м от кръговото, вдясно от пътя за Созопол. Собственици на фирмата-купувач с равни дялове са Генчо Начев и Дора Генчева Начева-Цолова -  негова щерка. Управител на сдружението пък е Борис Караманов, за който се твърди, че има опит в областта на рибното произвеждане.  Идеята на направената инвестиция е да се основат четири индустриални линии за консервирани рибни храни. 

Справка демонстрира, че Начев и Караманов са съсобственици и в друга компании като “Астра Ел Груп ” да вземем за пример. 

Името на проф. Генчо Начев се свързва най-много с компанията за медицински произведения “Медикард ”. До март  2005 г.  Начев е бил съучастник с още двама души - Борис Конев и Васко Бояджиев, които и до през днешния ден остават да работят в тандем. Колеги на Начев настояват, че Чирковата болница и кардиологията на УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив, където 71-годишният професор е на  цивилен консултантски контракт, съвсем напълно са се “зареждали ” с нужните медицински произведения, съоръжение и консумативи точно от въпросната компания.

 

“Над 90 % от оборудването и консумативите бяха от “Медикард ”. Като започнете от клапи, канюли, шевен материал, та стигнете до леглата и пералнята ”, споделя доскорошният  началник на отделението по кардиохирургия  в пловдивската болница проф. Заприн Въжев. По думите му близостта на Начев с шефа на компания “Медикард ” Борис Конев е била повече от явна. “При диалог с него споделяше за Генчо Начев: “Вуйчо сподели по този начин, вучо сподели инак ” ”, посочи кардиохирургът Заприн Въжев. Разбира се сред двамата няма родствена връзка, само че обръщението демонстрира на всички, че съществува друга.  

 

Наша инспекция сочи, че при започване на 2022 година, до момента в който към момента Начев  е бил шеф на болница “Чирков ”, се организира социална поръчка по отношение на 86 позиции за доставка на  медицински произведения. И какво се оказва - “Медикард ” е класирана преди всичко във връзка с 82 позиции. Тоест единствено 4 други компании съумяват да “пробият ” поръчката.  Прави усещане, че във връзка с 75 позиции не е имало различен съперник на компания “Медикард ”. 

 

" Справка в Агенцията по публичните поръчки демонстрира, че в края на 2006 година " Медикард " е получила над 10 млн. лева за доставка на медицински консумативи за потребностите на болничното заведение. През януари 2007 година тя още веднъж е определена да обезпечи на болничното заведение коронарни стентове на стойност над 2 млн. лева През същата година някогашната компания на Начев е доставила на университетската болница хирургически принадлежности и кардиостимулатор на обща стойност над 400 000 лева През 2008 година " Медикард " още веднъж е определена за доставчик на болничното заведение с медицински произведения и консумативи против сумата от 14 270 395 лева Така през годините, в които проф. Начев е отпред на някогашната " Св. Екатерина ", съдружниците му са печелели приблизително по към 8 млн. лв. годишно ", сочат медиини изявления.

 

Оказва се, че някогашните съдружници от въпросната компания - Генчо Начев, Борис Конев и Васко Бояджиев са имали и друго взаимно сдружение “БКН- Инвест ” ООД. То стартира да действа през 1994 година Фирмата е заличена на 31 август 2021 година Интересното е да се означи, че се води на същия адрес, на който е записана и  “Медикард ”. 

 

Генчо Начев има съдружничество и с небезизвестния Румен Гайтански - Вълка. Дуетът печели публични поръчки в размер на десетки милиони, свързани с капиталови планове за Летище Горна Оряховица, хранилище за боклуци, канализация, водни цикли и т. н.

 

Любопитни неща се случват и в друга компания с присъединяване на Генчо Начев - “Аква Еко Тур ” АД. През 2018 година Начев има 10 % от капитала й на стойност 1 млн. лв.. През идната 2019 година той нараства на 2, 8 млн. лв., като Начев става горделив собственик на 28% от компанията. През 2020 година Генчо Начев  изненадващо упорства да си изтегли парите. Решението е било те да му се изплатят до 5 години.

 

Последвал одитен отчет, обаче установи, че това е направено в нарушаване на наредбите на Търговския указател.  Според одитния отчет, сдружението развива и активност в Северна Македония, където с изключение на всичко друго предлага на пазара артикул - вода с канабис. 

 

При назначението на проф. Валентин Говедарски за началник на болница “Проф. Александър Чирков ” и връщането на Генчо Начев,  в средата на септември т. г, още на идващия ден е даден старт за закупуване на ангиограф на стойност 4 млн. лв.. Предвидено е средствата да са от бюджета на лечебното заведение. Експерти са безапелационни, че оповестената цена за скъпоструващия уред е доста висока и той може да се откри на надалеч по-ниска сума.

 

Припомняме ви, че неотдавна Министерски съвет даде на лечебното заведение 30 млн. лева Генчо Начев стана прочут с това, е че е най-богатият шеф на лечебни заведения в България. Казват, че има милион аргументи политици, свързани най-много със статуквото, да го харесват повече от всичко на света. Начев на всички места изяснява, че всичко извоювано от него е по закон и чисто.

 

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР