Трябва да се вземат спешни мерки за подобряване на пътищата

...
Трябва да се вземат спешни мерки за подобряване на пътищата
Коментари Харесай

Експерти: Има поне още 1500 потенциално опасни места по нашите пътища  

Трябва да се вземат незабавни ограничения за възстановяване на пътищата в България. Около тази позиция се сплотиха ръководителят на Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова и Богдан Милчев от Института за пътна сигурност, които бяха посетители в ефира на bTV Radio.

Your browser does not support the audio element.

„ Тежката злополука на Автомагистрала “Струма” за следващ път ни демонстрира, че в България сме доста положителни в ръководството на рецесията, само че е налице цялостен отвод от ръководството на риска. За последните 3 години в региона на случая са станали 10 леки пътнотранспортни катастрофи. Ако ние бяхме изготвили методология за оценка на риска, тя щеше да сметне, че там се натрупват доста произшествия и има някакъв проблем. Щяхме да изпратим специалисти да обследват, щяха да видят, че тази мантинела е рискова, че маркировката не е добре, че тази отбивка за отмора не е на най-подходящото място и всички тези дефицити можеха да бъдат отстранени преди злополуката “, изясни Богдан Милчев.

По данни на Института за пътна сигурност има още към 1500 сходни рискови места в транспортната система, които е необходимо да бъдат инспектирани и да се отстранят дефицитите. По думите на Богдан Милчев в АПИ е имало информация за към 400 знака, които липсват, в това число и този с чешмата преди мястото на злополуката на рейса на Автомагистрала „ Струма “.

„ В България си вършим заключения след всеки сходен случай, само че по-късно няма никакви дейности и по този начин до идната покруса. За страдание нищо не се трансформира. Пътната сигурност би трябвало да е приоритет “, сподели Магдалена Милтенова.

По думите й автобусните превозвачи постоянно подават сигнали за рискови сектори, а доста от тях се намират в туристически региони. Тя напомни още, че от години упорстват и за обединен надзорен орган.

„ Той ще може да ревизира безусловно всички документи, с цел да може когато ни спрат на пътя да могат да ревизират документите на водача, документите на рейса, та даже и документите на пасажерите. Трябва да има сложен метод към тези проблеми, с цел да могат да бъдат решени “, добави Милтенова.

И двамата приканиха да бъде изработен разбор на проблематичните сектори и да се минимизират проблематичните места.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР