Трябва да се вземат мерки за ограничаване на тези огнища.

...
Трябва да се вземат мерки за ограничаване на тези огнища.
Коментари Харесай

Проф. Коста Костов: Щабът не ни подаде ръка, явно не ни хареса

 Трябва да се вземат ограничения за ограничение на тези огнища. Връщането към сериозните ограничения ще провали чувството ни за успеваемост. Много бързо обявихме триумф, в случай, че знаем доста малко за вируса. Нямаме надзор върху епидемията. Затова настоявахме за по-широко тестване на популацията. Не знаем каква е характерността на епидемията в България “. Това разяснява пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на закрития към този момент Медицински съвет, основан поради обстановката с ковид.

По думите му околните до нас страни имат доста по-голяма информация за протичащото се със болестта у тях.

" Как бихме могли да имаме информация за епидемиологичния гърмеж, в случай че равните на нас страни по население имат три-пет до осем пъти повече проби. Дания има два пъти по-малко население от България има осъществени 715 000 теста, а ние - малко над 91 000 теста “.

В предаването " 12+3 “ проф. Костов добави:

" В изявленията на специалистите се споделя, че най-успеваеми са ограниченията, които характеризират понятието локдаун – обществена изолираност, хигиена, само че върху тези ограничения наложително би трябвало да се прави необятно тестване на популацията. Трябват ограничения плюс проби, ние не извлякохме задоволително информация за болестта у нас “.

Според него надзор на епидемията би бил вероятен единствено в случай че се знае първоизточникът на болестта и с задоволително информация.

Проф. Коста Костов акцентира, че " това, което не направихме, ни докара до това, което сега вършим “.

Той счита, че огромната неточност на Националния действен щаб е, че не са работили по-тясно с Медицинския съвет:

" Те не ни подадоха ръка, очевидно не ни харесаха. Ако се бяха опрели на нашата експертна активност, в този момент щяха да имат доста по-голяма убеденост. Тогава виновността щеше да бъде по-споделена “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР