Трябва да се удължи миналогодишната рамка, колкото и да не

...
Трябва да се удължи миналогодишната рамка, колкото и да не
Коментари Харесай

Икономисти: Бюджетът е заложник на политиците. На 10 юни спират всички плащания

„ Трябва да се удължи миналогодишната рамка, колкото и да не ми се желае да го кажа. Трябваше да се приемем Бюджет 2023. Има не повече от две седмици до 10 юни. За приемането на бюджет са нужни най-малко пет дни с всички четения по комисии и зали “, съобщи в предаването „ Тази заран “ Любослав Костов, основен икономист на КНСБ.

Той акцентира, че би трябвало да се удължи бюджета, с цел да може страната да продължи да разплаща. „ Ние към този момент би трябвало да приказваме за Бюджет 2024. Бюджетът е пленник на политиците “, безапелационен е Костов.

Кабинетът ще предложи то да важи до приемането на нова финансова рамка

„ Капиталовата стратегия в размер на 10 милиарда лв. няма да се извърши, към този момент сме в средата на годината. За шест месеца капиталови планове за 10 милиарда лв. няма по какъв начин се покажат, осъществят. Там ще има към 1 милиарда лв. спестовност “, добави Костов.

„ Днес на уеб страницата на Народното събрание има препоръчано проекторешение за удължение на заплащанията, само че единствено в размера на приходите в бюджета – за пенсии, заплати, ток, парно и всичко се отсрочва. Това е единствено за няколко седмици.  ако нищо не се направи на 10 юни стопират всички заплащания. Нищо не може да се заплаща “, съобщи Георги Ангелов, старши икономист в " Отворено общество ".

Президентът прикани парламентарните обединения да не бавят приемането на нов

„ Има едно нещо, което не би трябвало да пропущаме и то е енергетиката. Миналата година тя направи свръхпечалби поради енергийната рецесия. Сега енергетиката желае да си ги задържи за себе си. При състояние, че бюджетът се задъхва, държавните компании да държат едни 2 милиарда лв. в сметки, не е обикновено. Това би трябвало да си отиде като дял в страната “, добави Ангелов.

Повече гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР