Трябва да се приеме Закон за движение на пътищата с

...
Трябва да се приеме Закон за движение на пътищата с
Коментари Харесай

Организация настоява за изцяло нов ЗДП

Трябва да се одобри Закон за придвижване на пътищата с изцяло нова идея, обявиха представители на новосъздаденото Българско обединяване на водачите.

Предложените тази седмица законопроекти са остарелият закон с разместени членове, акцентираха те. От организацията ще търсят подпомагане от изрядните водачи, с цел да изготвят законови оферти.

Фокус на законите сега са глобите и тяхното непрекъснатото увеличение, а би трябвало да се намерения за тласъци за положителните водачи. Трябва да се регистрира ролята на инфраструктурата, организацията на придвижването и контрола, считат от обединяването, съобщи " Дарик ".

Като цялостен неуспех дефинира новия план за Закон за образование на водачи Йонко Иванов, член на управителния съвет на Българското обединяване на водачи, който е и ръководител на Съюза по авто-мото подготовка.

Иванов добави, че виновността се търси основно у водачите, само че причина за произшествия са и инфраструктурата, неприятната организация на придвижване и неналичието на надзор.

" Един служител на реда, в случай че застане там, където има причина за ПТП, няма да се случи ПТП. А не да се крие в храстите и механично да записва какъв брой коли са нарушили скоростта ", разяснява още той.

Трябва да се регламентира образованието на таксиметровите водачи, на превозващите пасажери, както и на превозващите рискови товари, посочи още Йонко Иванов. Задължително би трябвало да се възстановят полигоните, на които новите водачи да могат да усетят смяната в придвижването на транспортното средство според от метеорологичните условия, добави той.

Председателят на Българското обединяване на водачите Христо Радков от своя страна даде за образец фрапантните законови промени от януари м.г., които са се оказали без резултат. " След тези фрапантни промени и след над 12 500 свалени номера, към 20 000 отнети книжки, единственият резултат е трима души по-малко измежду починалите ", съобщи той.

" В плана на закона, който сега следва да се разисква, още веднъж липсва продължаващото образование на водачите, липсват отговорностите на пътните служители на реда, липсват точни избрания, свързани с децата, няма правилни текстове за пешеходните пътеки, таблицата за скоростта на придвижване съдържа 44 типа скорости " , изброи още Радков.

Има положителни европейски практики, само че нито една не е залегнала в плановете за нови закони за придвижване по пътищата, акцентираха от Българското обединяване на водачите.

Организацията счита, че не би трябвало да бърза, а да се сътвори добра нормативна уредба.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР