Трябва да се преосмисли задължителното единодушие на Съвета на ЕС

...
Трябва да се преосмисли задължителното единодушие на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България и Румъния са третирани нечестно в дебата за Шенген

Трябва да се премисли наложителното единогласие на Съвета на Европейски Съюз по основни въпроси като този Европа се отнася незаслужено към България и Румъния, когато позволява вътрешнополитически проблеми в обособени страни-членки да стопират пътя на двете страни за присъединение към Шенген. Това зави евродепутатът от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков в извънредно изявление за румънския уебсайт Spotmedia.ro във връзка изявления на представители от разнообразни европейски страни, изразяващи противоречие с разширението на Шенгенското пространство и приема на България и Румъния в него, това оповестиха пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

" Като политик съм наясно, че държавните управления в някои страни като Холандия са сложени под напън от екстремистки партии и евроскептици. Това обаче не е мотив всъщност. Лидерството не е да казваш на хората това, което желаят да чуят, а да вземаш сложни и непопулярни решения и да си пореден в това да ги защитаваш, “ акцентира Новаков.

" Смятам, че всички страни от Европейски Съюз би трябвало еднообразно да споделят отговорността с тези по външните граници. От 2015 година насам България, Гърция, Малта и Италия поемат главната тежест на бежанската вълна и цялата отговорност по казуса с миграцията. Как това подхожда на споделената идея за взаимност на Европейски Съюз? “

По мотив появилите се спекулации за вероятно " делене “ на Румъния и България в договарянията за присъединение към Шенген Новаков разяснява, че " това не е спринт или друга форма на съревнование. Това е политика и решенията би трябвало да имат ясни претекстове и причини. Ако всички критерии са изпълнени и от двете страни, няма метод да се изясни евентуално разделяне. “

Новаков акцентира, че някои публични изказвания на разнообразни държави-членки от миналата седмица, идващи от опозицията в Швеция и от министър в Австрия, могат да се смятат за признаци на зараждащи подозрения по отношение на разширението на Шенген като цяло. " От това, което виждам, избрани държавни управления и водачи не могат да реализират резултати на фона на рецесиите и евроскептичните настроения. Затова те употребяват дебата за Шенген за политически изгоди. От друга страна, Европейски Съюз би трябвало да отговори на един почтен въпрос: Искаме ли Шенген да пораства? Ако някои страни в Съвета кажат " не “, те би трябвало да бъдат открити и да го признаят. Междувременно водачите на Европейски Съюз би трябвало да бъдат задоволително смели да отстранен единомислещото взимане на решения в Съвета. В противоположен случай тематики като дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, единното седалище на Европейския парламент и Шенген постоянно ще бъдат жертва на вътрешнополитическите цели на държавните управления.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР