Трябва да се премине към усвояване, овладяване на умения, базирани

...
Трябва да се премине към усвояване, овладяване на умения, базирани
Коментари Харесай

Проф. Сергей Игнатов: Свикнем ли с мисълта, че училището трябва да подготвя децата за живота, а не за изпита, всичко ще тръгне в правилна посока

Трябва да се премине към асимилиране, преодоляване на умения, основани на знанията и смяна на цялата изпитна система: да се изпитват и правят оценка уменията, не наизустеният материал. Цялата ни просветителна система в системата на междинното обучение е извънредно натоварена за учениците, не е съобразена с психическото им равнище. Това сподели в изявление за „ Лице в лице “ проф. Сергей Игнатов – създател на египтологията в България и първият българин, определен за ректор на европейски университет – Европейския университет за филантропични науки във Вилнюс, Литва. В момента той е учител в Нов български университет. 

„ От образованието, откакто забравиш всичко, остават уменията. Този голям материал, който се излива, би трябвало да бъде сведен. Това, обаче, е доста комплицирано интелектуално изпитание “, добави той.

Проф. Игнатов даде образец с просветителната система в Нидерландия. " Карат ги да изберат най-хубавия проект за телефона им за годината, те би трябвало да вземат вярното решение ", уточни той, като съпостави това с българските възпитаници, които купуват прекомерно скъпи за опциите им телефони, без да осъзнават, че взимайки ги на заем, заплащат за тях доста по-висока цена. 

" За какво ни учи учебното заведение: за живота или да се явим на изпит и да изкараме някаква оценка. Училището ни готви за оценката. Цял живот, от 2-ри клас желая да стана историк. Дори по „ История “, обичаният ми предмет, трябваше да усвоявам наизуст. Много по-късно, като отидох в университета и отвън България попаднах в среда, където не са значими тези познания, а умеенето да вземаш решения ", описа той част от персоналния си житейски опит. 

Проф. Игнатов е " дочул ", че в скоро време ще има даже законодателни решения по въпроса. " Красимир Вълчев готви нещо в Комисията по обучение. Политическите сили са достигнали до някакво взаимно решение ", уточни той. 

Но добави, че няма да бъде елементарно, така като родителите имат друго мнение по въпроса и различен проект за развиването на техните деца. " Затова в Нов български университет, където съм професор, направихме по този начин, че даже родителят да го докара за ръчичка и да го запише за нещо, студентът има право да си промени програмата, откакто родителят го е записал. Най-важното е учебното заведение и университетът да ни научат да сме основатели на своя личен витален план ", убеден е проф. Игнатов.

" Училището приготвя децата за живота, не за изпита. Ако свикнем с тази мисъл, и другите неща ще тръгнат в вярна посока ", заключи той.

И добави, че за съжаление зад полемиката за учебници стоят корпоративни ползи, а на ректорите се внушава, че че би трябвало да са предприемчиви, защото е " неуместно образованието да се поддържа посредством данъчна система ".

" Образованието и опазването на здравето са най-важните дълготрайни планове, огромна част от отговорността би трябвало да е на цялото общество ", безапелационен бе проф. Сергей Игнатов. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР