Трябва да се предприемат спешни мерки на ниво ловци и

...
Трябва да се предприемат спешни мерки на ниво ловци и
Коментари Харесай

ЕС да разработи ваксина срещу африканската чума, иска Момчил Неков

Трябва да се подхващат незабавни ограничения на равнище ловци и свинеферми от вид " заден двор ", в случай че желаеме бранш " Свиневъдство " да не бъде пометен. Това мнение показаха участниците в полемика на тематика " Африканска чума по свинете - предварителна защита и трендове в Европейски Съюз ", проведена по самодейност на Момчил Неков - член на Екологичен потенциал от Комисията по земеделие и развиване на селските региони.

Според присъстващите Европейски Съюз би трябвало да задели средства за развойна активност на ваксин а, тъй като има риск от поголовно изтриване на комплекси.

Те показват, че един от най-големите проблеми е рискът от разпространяване на чумата измежду животните от фермите вид " заден двор ", защото в случай че бъде установено заболяване в такава фамилна плантация, това предвещава стопански провал за свинекомплексите в съседство.
 Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе
Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра

На срещата като сериозен проблем беше избран и ловът. Според специалисти се чака до 3-4 месеца да има взрив на африканска чума , тъй като тогава е размножителният интервал на дивите прасета и те са по-податливи на болестта поради раждането и кърменето.

По тази причина Момчил Неков посочи потребността да се създаде ваксина против болестта в най-кратки периоди. За класическата чума по свинете има такава, само че не и за африканската.

През октомври предходната година Американският департамент по селско стопанство стартира процедура по позволение на компанията Зоетис да създаде ваксина. Според Неков обаче казусът е директен и доста изострен за Европейски Съюз, по тази причина би трябвало да се планува запас за развойна активност и в Европа в най-кратки периоди.

Не можем да останем в очакване американците да създават нещо, което е проблем тук и в този момент , безапелационен бе той.
 БАБХ бори африканската чума с приложение за смарт телефон
БАБХ бори африканската чума с приложение за смарт телефон

Модул " Лов " ще осведоми ловците за отстреляните от тях прасета

Друг сериозен проблем е и дефицитът на лаборатории за проучване на проби у нас. Често поради закъснение на резултати от проби се губи продукция.

По думи на Момчил Неков африканската чума оказва тежки стопански последствия. По тази причина той упорства за незабавни ограничения, с цел да се избегне заплахата бранш като свиневъдството да изчезне.

През 2018 година у нас бяха регистрирани общо четири огнища на болестта.
 Борим африканската чума със алегорична такса за проучване на дивечовото месо
Борим африканската чума със алегорична такса за проучване на дивечовото месо

Целта е ловците да се подтикват да изпращат проби
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР