Трябва да се погрижим за емоционалното здраве на работещите дистанционно,

...
Трябва да се погрижим за емоционалното здраве на работещите дистанционно,
Коментари Харесай

Хей, по-кротко с работата от вкъщи

Трябва да се погрижим за прочувственото здраве на работещите отдалечено, споделя Лесли Спайро, съосновател и шеф на Tick42

„ Ако хората продължат да работят от домовете си и отсега нататък, някои от тях ще стартират да се усещат тежко поради неналичието на живия контакт ”, споделя Лесли Спайро, съосновател и шеф на Tick42
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Дори и след отпадането на ограниченията за ограничение на разпространяването на Covid-19 доста хора ще продължат да работят от домовете си, както през времето на изолацията. Нужно е обаче мениджърите да се погрижат за психическото и прочувствено здраве на тези „ телеслужители ”, споделя Лесли Спайро, съосновател и шеф на софтуерната компания Tick42. Тя създава „ Glue for Office ” – средство за „ стиковане ” на другите приложения за работа в Windows среда. Разговорът ни с него се случва в миг, в който доста ИТ компании са замразили набирането на нови чиновници, някои даже са освободили свои софтуерни разработчици, а Tick42 жадно търси нови фрагменти.

„ Никога не сме били поддръжници на отдалечената работа в нашата компания ”, споделя Спайро. Той е привикнал непрекъснато да пътува сред София и Лондон – двата града, в които са ситуирани поделенията на Tick42. Важността на персоналния контакт е съществена във фирмената просвета на компанията.

В екипа, наброяващ към 100 души сега, държат на „ живото ” другарство между тях в процеса на работа. Разговорите, разискванията, разногласията, пиенето на кафе дружно в почивката, обядването дружно – тези и доста други детайли на живия контакт са скъпи за сработването на екипите, уверен е Спайро.

„ Когато обаче държавното управление в България наложи ограниченията за ограничение разпространяването на Covid-19, бързо се организирахме да стартираме да работим отдалечено – всеки от вкъщи си. Насърчихме хората да си вземат от офиса всичко, което им е нужно за работа – мониторите, столовете. Това наподобява като да са дребни неща, само че те са значими. Комфортът е скъп, когато седиш през целия ден пред компютъра ”, споделя Спайро. Лично е приканил всички да си отнесат вкъщи каквото им е нужно, с цел да се усещат комфортно.

Повече работливост

Не единствено, че няма спад на продуктивността на чиновниците след старта на работата от домовете, само че дори в противен случай – следи се скок на продуктивността, регистрират във компанията след въвеждането на отдалечената работа. Всички, работещи във компанията, подхождат отговорно към отговорностите си. Мнозина обаче прекарват 12-14 часа в работене, открил е мениджърът.

„ Звучи прелестно, нали – скок на продуктивността, виждат го и нашите клиенти. Обаче ние би трябвало да си даваме сметка, че хората ни имат потребност от верен баланс сред работата и почивката, персоналния живот. Аз има споделям: хей, по-полека, ограничавайте часовете пред компютъра – би трябвало и да почивате ”.

„ Новото обикновено ”

Въпреки значимостта на персоналното другарство във фирмената просвета завръщането в офиса няма да е наложително за работещите в Tick42. Те ще имат правото да продължат да работят от домовете си в идващите няколко месеца. Ще се трудят от домовете си – до тогава, когато се почувстват задоволително умерено по отношение на идването още веднъж в офиса.

За мениджъра на софтуерната компания това не е „ новото обикновено ”, както нерядко се твърди. Живото другарство продължава да има централна роля за корпоративната атмосфера. „ Много хора обaче се боят от вируса и биха се чувствали неспокойно, в случай че са принудени да идват в офиса. Те може да се боят да се разболеят или пък да се тревожат за някой в фамилията, който е уязвим. Ние би трябвало да се съобразим с това и не трябва да притискаме никого ”, споделя Спайро.

Той е безапелационен, че България е плодородна, когато става дума за отдалечена работа. Повечето хора имат в дома си отличен интернет. Покритието на операторите е положително в цялата страна. „ Във Англия не е по този начин, там е много по-голямо предизвикателство да пратиш хората да работят от домовете си ”.

Удобства и неволи за софтуерния отрасъл

Вярно е, че опразването на офисите е по самобитен метод плодородно за българските софтуерни компании, споделя още Спайро. Недостигът на комерсиални здания в страната е проблем за всички браншове, само че изключително осезателен е в отрасъл, който се разраства непрекъснато – какъвто е при софтуерното създаване.

Самият екип на Tick42 се разрасна много в последно време. Фирмата заема три етажа в постройка в столицата, от които един е със зали за срещи. В останалото пространство работните места към този момент са много „ сгъстени ”. Но в този момент, когато офисите са празни, и в идните месеци, когато немалка част от бюрата ще продължат да са свободни, тази сгъстеност може да е неосезаема.

От друга страна обаче, свободата на чиновниците да не идват на работа в офис основава и някои провокации. Подобно на множеството софтуерни компании и Tick42 постоянно притегля младежи, студенти. Те имат потребност от менторство. Потребни са им упътванията от сътрудници, диалозите, разискванията. Без другарство в офиса нямат по какъв начин да се впишат във фирмената просвета. При неналичието на огромна част от чиновниците в даден офис това регистриране е мъчно да се случи, споделя Спайро.

Проблемът е осезателен за компанията, която продължава да набира хора даже в изискванията на рецесия. Много компании замразиха стратегиите си за привличане на нови чиновници. Има и такива, които освобождават софтуерните си разработчици. За софтуерните компании, които работят с най-засегнатите сектори – да вземем за пример туризма – неналичието на клиенти и планове е реалност. Tick42 обаче не е наранена от забавянето на световната стопанска система и жадно търси свежи попълнения, с цел да се разраства.

Емоционално здраве

Много значимо нещо, на което в този момент софтуерните компании би трябвало да извърнат внимание, е комфортът на чиновниците, споделя Лесли Спайро. Общуването сред сътрудниците е нужно за работния развой и корпоративния дух. За задачата компанията е отворила канали за неофициален чат, с цел да могат чиновниците да си „ бъбрят ”.
още по тематиката
Замислени са и разнородни онлайн „ събития ” за поддържане на атмосферата – виртуални срещи, диалози, полемики. Има дори кафе-сесии и даже йога-часове за всички искащи от екипа.

Това обаче не е задоволително, уверен е Спайро. Трябва да се обърне внимание на психоемоционалното здраве на чиновниците. Ако хората продължат да работят от домовете си и отсега нататък, някои от тях ще стартират да се усещат тежко поради неналичието на живия контакт. Някои могат даже да изпаднат в меланхолия.

Под въпрос е дали ще се отворят учебните заведения и детските градини – в случай че това стане и децата отсъстват от домовете, тишината и самотата могат да се окажат смазващи за някои хора, съгласно английския управител.

„ Важно е да не подценяваме казуса, тъй като ще има хора в потребност. Темата за психоемоционалното здраве не трябва да се стигматизира. Трябва да приказваме намерено за това, тъй като новата среда ни слага пред нови провокации и никой не е сигурен по какъв начин да се оправим с тях ”. Спайро към този момент е възнамерявал да ангажира експерти, с чиято помощ да се погрижи за менталния комфорт на всички свои чиновници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР