Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска

...
Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска
Коментари Харесай

Соботка на българо-турската граница: Трябва да се оценят усилията, които се полагат от България, за да се подсигури и опази границата

Трябва да се оценят напъните, които се поставят от българска страна, с цел да се подсигури и опази границата. Това отбеляза председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който дружно с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков посети българо-турската граница, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

България е извънредно значим сътрудник за нас, подчерта Волфганг Соботка и добави, че като някогашен министър на вътрешните работи знае, че работата е сложна и я цени в действителност високо. Очакваме от Турция също да поеме и да извърши отговорностите си, добави ръководителят на Националното заседание на Австрия.

Много е значимо, че дойдохме на място, с цел да забележим не просто следващото инженерно оборудване и технологиите в деяние, а по какъв начин работят хората и цялата система, акцентира ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази признателност за ежедневните старания, които поставят чиновниците и акцентира, че данните за предотвратените опити за нелегално прекосяване демонстрират, че предизвикването е голямо и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на Европейски Съюз. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се оправя по най-хубавия вероятен метод благодарение на нашите сътрудници от Съюза, добави Росен Желязков.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев означи, че макар невиждания миграционен напън, българската страна извънредно сполучливо противодейства на незаконната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 % и с над 30 % нарастване на неоправдателните присъди, акцентира той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се оправяме сполучливо с незаконната миграция както с нашия запас, по този начин и с помощта на положителното взаимоотношение с партньорските служби и най-много с турската страна, уточни Живко Коцев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо оборудване и системите за наблюдаване. Те бяха запознати с активността на " Гранична полиция “, както и с контрола и ограниченията за попречване на опитите за нелегално влизане в България, според условията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това ръководителите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП " Капитан Андреево "  и наблюдаваха обработването на документите и осъществяването на граничния надзор на преминаващите транспортни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за активността на взаимния контактен център за полицейско и митническо съдействие сред България, Гърция и Турция.

По-късно през днешния ден на официална церемония в София председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка ще постави венец пред Паметника на незнайния боец в София. След това ще се проведе среща на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и представители на другите парламентарни групи в 49-ото Народно заседание с ръководителя на Националния съвет на Република Австрия.

В програмата на формалното посещаване на Волфганг Соботка в България са планувани срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР