Трябва да се обърне внимание на мотивите на ЦИК за

...
Трябва да се обърне внимание на мотивите на ЦИК за
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов обясни какво би довело до гражданска война у нас!

" Трябва да се обърне внимание на претекстовете на ЦИК за отсрочване на електронното отдалечено гласоподаване. Законът би трябвало да се съблюдава, само че въпросът е дали сме в положение да създадем електронното гласоподаване ". Това сподели математикът проф. Михаил Константинов в ефира на bTV.

Той уточни, че редица европейски страни са отхвърлили машинното гласоподаване. Затова по думите му опитът би трябвало да се изследва, с цел да не се провалим. " В момента банките по света вършат многомилионни транзакции по целия свят. Дори да има риск те не се отхвърлят. Това е бъдещето ". Това пък сподели политикът от " Нова република " и някогашен народен представител Мартин Димитров.

" Истината е, че болшинството в Народното събрание желае да се откаже от електронното гласоподаване ". " Най-страшното с изключение на операцията е да се изгуби доверието на жителите ", акцентира Константинов.

" Това би довело до революция. Затова ние би трябвало да подсигуряваме честността на вота посредством машинното гласоподаване. Така се гласоподава в Индия, Бразилия и Намибия. Всички други си изхвърлиха машините. В Русия и Швейцария има машинно гласоподаване посредством сканиране ", посочи Константинов.

" Аз персонално гласувах машинно през 2009 година. До в този момент не е имало проблем с пробното гласоподаване. То ще направи изборите по-честни ", уверен е Димитров. " Дистанционното електронно гласоподаване се случва доста преди самите избори. Нито машинното гласоподаване, нито отдалеченото електронно гласоподаване анулира гласуването с хартиената бюлетина ", разясни Димитров.

Той добави, че това е пожеланият метод за гласоподаване от българите в чужбина. " Не е рационално да го вършим, откакто всички други са се отказали от него. Не желая да влизаме в едно тресавище, в което можем да се удавим. В Естония няколко месеца след изборите им споделиха, че има пробив в системата. Това е нездравословно за доверието на гласоподавателите ", изрази опасението си проф. Константинов. " Вместо политиците да се крият зад специалистите - да излязат и да си кажат, че не желаят да го вкарат. Много хора пазят статуквото - то им прави работа ", заключи Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР