Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна

...
Трябва да се направи референдум, ако се тръгва към цялостна
Коментари Харесай

Д-р Миндов: Готвената промяна ще отнеме достъпа до лекарска помощ на най-болните хора

Трябва да се направи референдум, в случай че се потегля към цялостна промяна на системата на персоналните лекари. Това сподели пред БНР доктор Георги Миндов, ръководител на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

„ Това е промяна на системата. Ако желаят да върнат поликлиниките и да ни създадат на заплати, да го кажат. Само че не могат да го създадат, тъй като ще им костваме три пъти повече от в този момент. На мен би ми било доста хубаво да съм на 8-часов работен ден и твърда заплата, само че като се сложат наемите, осигуровките, апаратурата, образованието, режийни и всичко, което в този момент плащаме сами, всичко ще би трябвало да се поеме от бюджета. И тогава разноските ще са големи, тъй като никой няма да пести “, сподели той.

Д-р Миндов посочи, че 42% от финансирането на персоналните лекари е за безграничен брой действия за така наречен незабавни положения. „ За предходната година условно имаме сред 18 000 и 20 000 такива прегледа, за които по Здравна каса не получаваме възнаграждение. Ние работим в границите на тази капитационна такса, за която се споделя, че ще се махне “, сподели той.

По думите му, в случай че се отстрани капитацията, ще би трябвало да се заплаща на обзор. Сега, в случай че се раздели капитацията, се получават 8,15 лева на обзор.

„ Ако минем на другия модел, цената на този обзор ще е най-малко 24 лева, а пациентът ще бъде с стеснен достъп. Когато се заплаща на брой прегледи и има макрорамка на бюджета, ще се заплаща до избрана сума и няма да има безкрайно посещаване. Ще има източване на Касата и надписване на прегледи, което сега при нас го няма, тъй като на нас не ни се заплаща на брой обзор, а единствено за това, че сте се записали, само че ние поддържаме опцията 24-часа да бъдете обслужен и да имате достъп до лекарска помощ. Ще има асортимент на пациентите, тъй като няма да има пациентска листа и в случай че човек е доста болен, ще обикаля от врата на врата, без да има кой да го прегледа. С смяната ще се отвори вратата за достъп на избрана група хора и ще се затвори за доста повече пациенти “, акцентира доктор Миндов.

„ Цялата система се крепи на нас. Основният поток минава през нас. Сега и електронното досие би трябвало да бъде направено от нас, тъй като няма кой различен. Лекарите се отхвърлят, тъй като към този момент не може да устоят на цялата тази административна тежест. Всички споделят, че сме добре платени, само че бягат. Защо? Защото изискванията, при които работим са по-лоши, в сравнение с е заплащането “, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР