Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще

...
Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще
Коментари Харесай

В Министерство на икономиката вярват в пазара за цената на дървата за огрев

Трябва да се грижим по-добре за гората и това ще докара до там да има повече запас за дървопреработващите компании и за мебелните компании. Това съобщи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов пред публицисти след работна среща с министъра на земеделието Явор Гечев, отдадена на рецесията с дървата за огрев за зимата. Самият аграрни министър Явор Гечев не участва на брифинга, макар че бе оповестено и неговото наличие.

Важно е да се обезпечат дърва за хората на по-поносими цени и Стоянов има вяра в пазара - в случай че има повече предложение, цените на дървата ще спаднат. Дървата са отопление са най-евтиният метод за отопление, има и други способи, само че те са по-скъпи и хората не могат да си ги разрешават, уточни министърът.

Той изясни, че служебното държавно управление от първия си ден си сложило една съществена задача - битката с инфлацията у нас, като се постигнали резултати в тази посока с понижаване на енергоизточниците. Инфлацията за пръв път от януари месец понижава, удовлетворен е Стоянов, който ще се концентрира и в върху други браншове - дърводобива и дървопреработването. Проблемът с двойното повишаване на цената па дървата за популацията на прага на зимата - казусът става все по-остър, посочи Стоянов.

Той получил доста сигнали от компании, които се оплаквали, че нямали задоволително суровина за работа. И на закуските, които се провеждали с задгранични производители огромни компании обмисляли овакантяване на страната ни точно заради повода за рецесията с дървата за огрев. Стоянов изслушал всички отзиви и се обединили към няколко неща: ясно е, че има дефицит на дърва и е ясно от какво е подбуден той - заниженият рандеман във връзка със заповед на министъра на земеделието отпреди година и половина, с която се лимитира дърводобивът с 30%, само че дефицитът е подбуден и поради огромното търсене на дърва.

Все повече семейства в България се подсигуряват с дърва, само че държавното управление съумяло да обезпечи задоволително газ на добра цена, тъй че няма да има потребност от презапасяване с дърва. Тази година поръчките в Министерство на земеделието са три пъти повече спрямо минали години, регистрира Никола Стоянов.

Дървопреработващите компании се конкурират между тях и всеки стартира да влиза в ресурса на другите. Дървопреработващите компании са принудени да работят на 50% мощности, може да се наложи редуциране на хора и те даже да изоставен България. Получава се един обаян кръг - в случай че няма предложение, а има огромно търсене цените на дървата се повишават.

Ако междинната стойност в Европейски Съюз е, че 75% от прираста на гората се добива, в България сме под 50% от този приръст, уточни Стоянов. В развитите страни като Австрия и Германия добиват 90% от годишния приръст на гората. Добрата грижа за гората включва доста действия и в случай че бъде оставена сама на себе си, стават доста по-податливи на пожари, предизвести той. В последната година е имало доста повече горски пожари през 2021 година, само че и гората е доста податлива на вълнолом, на заболявания и на всевъзможни естествени бедствия, в случай че не се грижим за нея.

Основната цел пред нас би трябвало е да оставим на внуците ни повече гора, в сравнение с сме заварили. За самите компании, които употребяват дървения материал за запас, е доста значима устойчивостта на бизнеса им, разяснява Никола Стоянов и добави - другояче секторът щял да е на глинени крайници, тъй като нямало задоволително суровина, което също било неприемливо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР