Трябва да се говори за сумите, които НЗОК дължи на

...
Трябва да се говори за сумите, които НЗОК дължи на
Коментари Харесай

БЛС: Трябва да се говори за сумите, които НЗОК дължи на български болници за минали години

" Трябва да се приказва за сумите, които НЗОК дължи на български лечебни заведения за минали години. " Това сподели пред БНР доктор Иван Маджаров – ръководител на БЛС.
" Иначе нямаме нищо срещу да се плануват средства за заплащане на дейностите в чужбина. Не е належащо да си затваряме очите, с цел да трупаме лихви ", добави още той.
" За нас основополагащ миг в бъдещия бюджет за 2019 година би трябвало да бъде невъзможността за прекачване на гласуваните средства по пера, от едно перо в друго, тъй като единствено по този начин се подсигурява, че решението на Народното събрание по отношение на политиката във всяка една от сферите ще бъде спазена. Също и невъзможността за авансово осъществяване на санкции – не може да удържат пари от лечебните заведения, когато те са обжалвали обещано наказване - това е форма за напън и има огромна възможност някой да бъде фалиран. Това за нас са най-важните моменти. Оттам нататък имаме редица оферти, които направихме при издание на бюджета на НЗОК. От парламентарната естрада разбрахме, че огромна част от тях ще бъдат признати. Все отново чакам да забележим крайния резултат на бюджета ", уточни доктор Маджаров.
" Ако работим дружно и се съсредоточим върху общите неща, които са в полза на всички лекари и пациенти, не би трябвало да чакаме митинги, ", счита Маджаров.
Той е безапелационен, че опция с наличните пари, които се плануват като нарастване на бюджета, да се обезпечи покачване на някои евтини пътеки, които се извършват най-вече в лечебни заведения от първо равнище - като общинските. Според него би трябвало да се намерения и за тази пътека за долекуване и дълготрайно лекуване, тъй като там парите са малко и никой не демонстрира интерес да я извършва.
" За профилактика също би трябвало да се плануват в допълнение средства ", счита доктор Маджаров. Според него профилактичните прегледи би трябвало да бъдат наложителни, само че сега средства за това няма.
Припомняме, че през днешния ден лекарският съюз и НЗОК стартират договаряния за подписване на нов рамков контракт за следващата година. От БЛС са безапелационни, че какъвто и здравноосигурителен модел да се одобри, за в бъдеще лекарите би трябвало да вземат участие в договарянето на националната рамка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР