Трябва да се даде път за присъединяване към ЕС на

...
Трябва да се даде път за присъединяване към ЕС на
Коментари Харесай

Център следи бойци на ИДИЛ на Балканите

Трябва да се даде път за присъединение към Европейски Съюз на Албания


Западните Балкани са най-трудната тематика, която можехме да си изберем за европредседателството. Не го споделям аз, сподели го един от най-успешните политици – канцлерът на Германия Ангела Меркел. Но тази тематика е и егоистична, тъй като на Балканите който и от съседите да е зле, всички стават зле по-късно. И противоположното, колкото повече сме свързани, обвързани, толкоз по-големи са вероятностите за вложения, за мир и за разцвет. Това съобщи Борисов по време на брифинг с албанския си сътрудник Еди Рама в Тирана.

Борисов увери, че макар положените старания, към момента има една-две страни, които са скептични по тематиката Албания. “Макар и с условия на Албания би трябвало да й се даде път за присъединение към Европейски Съюз ”, акцентира българският министър председател.

Процесът Акаба под патронажа на йорданския крал Абдулла II за първи път е изнесена отвън Йордания, напомни Борисов. Той сподели, че на форума в Тирана, отдаден на Балканите е участвал принц Мохамед. Премиерът напомни, че срещите от “Процесът Акаба ” са отдадени на битката с радикалния ислям, с тероризма.

“Най-важното място, където цъка тероризъм е в главите на хората. Там е много по-опасно, в сравнение с самата бомба. А ние тъкмо там сме изгубили борбата ”, акцентира Борисов.

Той напомни, че визитата му в Тирана приключва с присъединяване в конференция, отдадена на екстремизма.
“В Тирана се прави координационен център за всичко, което касае връщащите се бойци от Ислямска страна в страни от Балканите. Предложих да изпратим по един офицер за връзка, с цел да може по-организирано като щаб да се обменя информация и да се реагира бързо ”, съобщи Борисов.

Той благодари на албанския министър председател Еди Рама за медала за благодарност, с който го удостои. Рама разгласи, че Борисов заслужава голяма признателност, “затова, че в качеството си на министър-председател на България, по време на европредседателството направи толкоз доста за Западните Балкани ”

“Не съм сигурен, че като пристигна идващото българско европредседателство Борисов още веднъж няма да е министър-председател ”, съобщи Рама. Той напомни, че албанският парламент е дал своя вот закон а отбрана на малцинствата и увери, включително и на българското.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР