Трябва да създадем политика на паметта и критично да оценяваме

...
Трябва да създадем политика на паметта и критично да оценяваме
Коментари Харесай

Румена Филипова: Трябва критично да оценяваме комунистическото минало и често пъти негативната роля на Русия в българската история

Трябва да създадем политика на паметта и сериозно да оценяваме изключително комунистическото минало и неведнъж отрицателната роля на Русия в българската история. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Румена Филипова, ръководител и съосновател на Институт за световни разбори.

Тя набеляза няколко стъпки: " Може да се построи нов музей за комунизма, също по този начин Институт за паметта, който обективно да изследва и да съдържа архивна документи за предишното, тъй като това са институти, които са основани от дълго време в доста други страни от Централна и Източна Европа. И би трябвало да мислим не на последно място по какъв начин да се оправим с монументалното завещание, точно руските монументи ".

Румена Филипова означи, че се следят притеснителни трендове във връзка с вижданията на българите, които се ускоряват по думите й от доста преобладаващата проруска дезинформация: " И тук е ролята на стратегическите връзки и на държавно равнище би трябвало да има резистентен отговор на пропагандата, изключително от непознати властнически страни, която в действителност въздейства и на публичните настройки, само че индиректно също по този начин и на националната сигурност на страната ", изясни ръководителят на Института за световни разбори, като посочи последния техен отчет " История под прицел “, който се занимава с историческата и просветителната политика в България и политиката на паметта и дава доста решения на съществени проблеми.

В диалогът с доктор Румена Филипова разясняваме още два обзорни отчета, чуйте за тях в аудиофайла, а по-късно четете цялото изявление на текст в секция " Интервюта ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР