„Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози. Министерство

...
„Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози. Министерство
Коментари Харесай

Земеделският министър в Карлово: Трябва да съхраним вековните традиции в отглеждането на рози

„ Трябва да съхраним вековните обичаи в развъждането на рози. Министерство на земеделието регистрира значимото място на розопроизводството в своите политики за развиване на бранша, като предпочитано работи и за одобряване на експортния му капацитет “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов в Карлово по време на Празника на розата, обичайно отбелязван от общината.

Аграрният министър уточни, че повече от три века България е създавала и съхранявала обичаи в развъждането на рози и в розопроизводството.

„ Българската маслодайната роза има несравним обичаен мирис и е позната в разнообразни краища на света. Българското розово масло, което се цени високо на интернационалните пазари, справедливо дава на България името „ страната на розите “, сподели министър Иванов.



Той уточни, че сега в изискванията на настоящ Закон за маслодайната роза са регистрирани над 2 800 бр. аграрни стопани, отглеждащи Роза Дамасцена и Роза Алба, с площи от 45 000 дка и произвеждане на 14-15 000 тона розов цвят.

„ През последните няколко години, розопроизводителите и розопреработвателите са изправени пред доста провокации и управлението на Министерство на земеделието търси всички вероятни механизми за поддръжка на земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, тъй че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си резистентност “, сподели още министър Иванов.

Той напомни, че с оглед даване през 2022 година на своевременна спомагателна поддръжка в бранш „ Земеделие “ Министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия скица за държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на COVID-19 “, която бе утвърдена от Европейска комисия на 7 април 2022 година и ще се даде за обезпечаване на ликвидност за земеделските стопани, в това число и розопроизводителите, посредством компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане, в резултат на пандемията от COVID-19.

„ Бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лева, като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лева./ха (около 5 млн. лева.). Изплащането на средствата е планувано до 15 юни 2022 година “, уточни още министър Иван Иванов.



В рамките на визитата си в община Карлово министър Иванов организира среща с представители на управлението на общината, ръководителя на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски, народни представители и розопроизводители от региона. Бяха разисквани тематики, свързани с актуалната розоберна акция и с изкупните цени.



Присъстващите на срещата се сплотиха, че са нужни промени в Закона за маслодайната роза предвид на възстановяване на функционалността му. Присъстващите аграрни производители показаха признателност на Министерството на земеделието за напъните и плануваните средства за бранша по Коронавирус мярката в изискванията на увеличените разноски за произвеждане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР