Трябва да разберем къде отидоха парите от увеличения бюджет на

...
Трябва да разберем къде отидоха парите от увеличения бюджет на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът призова за проверка защо МК в редовния кабинет е спряло средствата за археологически разкопки

Трябва да разберем къде отидоха парите от нараствания бюджет на Министерството на културата, съобщи Илияна Йотова при визитата си на Перперикон

Вицепрезидентът Илияна Йотова прикани Министерството на културата да направи инспекция на средствата за археологически разкопки в страната, които министърът на културата в последното постоянно държавно управление не е отпуснал. По покана на Регионален исторически музей – Кърджали и екипа на проф. Николай Овчаров вицепрезидентът посети Перперикон, където се срещна с новите открития в археологическия комплекс, измежду които е езически храм от 3-4 век, функционирал до приемането на християнството при започване на 5 век. Тази година средствата за разкопките са обезпечени напълно от локалната власт в Кърджали.

Пред публицисти Илияна Йотова уточни, че когато страната ни отстоява националната позиция за отбрана на обстоятелствата и против пренаписване на историята, е значима и ролята на българската страна в поддръжка на археологическата активност. „ Няма по какъв начин да пазиме личната си история отвън рамките на страната, в случай че не я познаваме, а с цел да я познаваме, би трябвало археология, нужни са разкопки, обстоятелства, научни писания “, съобщи Илияна Йотова. Тя акцентира, че активността на археолозите следва да бъде ресурсно оптимално обезпечена.

Илияна Йотова моли служебният министър на културата да направи инспекция освен на средствата за археологически разкопки, само че и защо са дадени парите от нараствания бюджет на Министерството на културата и дали не са финансирани единствено избрани планове и грантове за сметка на други значими действия.

„ Перперикон е освен история, той е бъдеще, обвързван с просвета, туризъм, развиване на целия този район. Оказва, че някой на някакво равнище поставя кръст на дългогодишни изследвания “, добави Илияна Йотова.

Във връзка със усложненията на общините при процедурите по прекачване на благосъстоятелност, обвързвана с културно-историческите паметниците, Илияна Йотова съобщи, че сходни въпроси би трябвало да бъдат решавани на първо място по компетентност на локалната власт, а не на централната. „ Нужна е по-голяма автономия на общините, повече пълномощия и благоприятни условия за събиране на лични средства “, добави Илияна Йотова. Тя уточни, че сега локалната власт зависи съвсем напълно от националния бюджет и малко от европейски средства, което лимитира опциите на общините да организират политики за разцвет на жителите им. Проблемите пред локалната власт, нуждата от децентрализация и плановете за развиване на Кърджали бяха разисквани и на среща сред вицепрезидента Йотова и кмета на общината Хасан Азис.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР