Трябва да работим за по-бързото преустановяване на тази война, а

...
Трябва да работим за по-бързото преустановяване на тази война, а
Коментари Харесай

Радев поиска депутатите евроатлантици да се подпишат, че биха воювали за България

" Трябва да работим за по-бързото прекратяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване . Здравият разсъдък не се асоциира с всяване на боязън, тъй като политиците са длъжни да са готови и за най-лошия сюжет ", сподели пред българските медии в Берн президентът.

" Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат безусловно нищо, в случай че някоя друга страна, член на НАТО, предизвика директен слъсък с Русия. Вие мислите ли, че към този момент има такива предпоставки? Наблюдаваме по какъв начин и риториката, и дейностите в тази посока непрестанно ескалират ", съобщи Радев, който е на посещаване в Швейцария по покана на швейцарския си сътрудник и президента на МОК.

" Всички страни членки на НАТО, по един или различен метод, са въвлечени с предостяване на разследваща информация, целеуказване, съветници, контрактори, оръжие , подготовка, инструктори и към този момент европейски водачи намерено приказват за това наличие ", подсети Радев. 

" Има страни, които споделят, " използвайте вашите далекобойни оръжия да удряте надълбоко в тила на Русия ", сподели президентът, като цитира и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По-рано през днешния ден на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

" Русия споделя: " Аз към този момент имам правото да блъскам вас ". Според вас това по какъв начин може да завърши? Тук има забавни моменти с вътрешнополитически изявления. Също по този начин, някои истерични реакции на моите тези, които са ясни, поредни и пазят националните ни ползи, издават боязън и взаимозависимост ", продължи коментара си Радев.

Един от тези, които го разкритикуваха за изявлението му за натовското присъединяване в Украйна, беше водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който го укори, че държанието му да плаши българите е неприемливо.

" Тези, обети в евроатлантизъм, изпразнени от наличие, на хора, които се самоиндикират за евроатлантици без да схващат защо става въпрос, тези демонстративни дейности, издават грижа за тяхното лично политическо оцеляване ", разяснява по този мотив Радев.

" По никакъв метод не желая да тревожа никого. Пак приканвам за здравомислещ разсъдък. Политиците да се допитат до специалисти, в случай че нещо не им е ясно ", предложи Радев и ги назова " хора, които през живота си са стискали единствено детско пистолетче, а вземат решения ".

Държавният глава ги посъветва: " Депутатите да преминат интензивна едномесечна военна подготовка и да подпишат декларация, че в случай че се наложи, те ще водят война за България ".

И добави, че подобен курс се постанова, тъй като " има хора, които без да им мигне окото, вземат решения, които подлагат на риск живота на други хора. " Аз не съм сигурен дали ще дадат отпор или ще ги търсим някъде незнайно къде тези хора ", сподели по адрес на депутатите президентът с намека, че ще избягат, в случай че се стигне до готовност.

Румен Радев изясни още за какво отсъства от София по време на и изрази вяра, че медиите няма да излязат със заглавия " Радев избегна срещата със Столтенберг ". Президентът изясни, че поканите от президента на Швейцария и от МОК са отправени и съгласувани от дълго време, още преди да стане ясно, че в София ще генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще се организира асамблея. Радев изрази вяра, че двамата ще продължат градивния разговор посред им на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през лятото. 

В коментар за идната конференция за мир в Швейцария, Радев акцентира, че е извънредно значима първа стъпка да стартира да се приказва в действителност за мир, а не за оръжие, подготовка, победа. Той поздрави президента на Швейцария Виола Амхерд за тази стъпка.

" И двамата споделихме, че не сме прекомерни оптимисти, тъй като без да взе участие и другата страна, не можем да чакаме някакви резултати. Важно е да се стартира този разговор, дали ще се причислят повече страни - най-много от " Глобалния юг ", само че и основни страни като Китай, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бразилия и други. Очаква се към момента тяхното наличие ", уточни президентът.

Радев съобщи, че държавното управление ще вземе решението кой да съставлява страната ни на тази среща.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР