Трябва да определим няколко приоритета, които за кратко време да

...
Трябва да определим няколко приоритета, които за кратко време да
Коментари Харесай

Министър Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

„ Трябва да определим няколко целта, които за малко време да бъдат изпълнени. Като министър на туризма аз ще бъда отворен към вас, с цел да изработим работещ модел за развиване на туризма у нас. Бизнесът би трябвало да работи, а администрацията да го поддържа “, сподели министърът на туризма по време на срещите си с Български съюз по балнеология и СПА туризъм, Българска асоциация на експертите в мениджмънта на хотели, представители на хотелски вериги - Грифид Холи “ ЕООД, „ НИКМИ “ АД, к.к. „ Албена “ и „ Албена тур “ ЕАД и с  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, това оповестиха от Министерството на туризма (МТ).

„ България работи по международен стандарт що се касае до балнеологията и СПА туризма и това е гаранция за нашето качество. Разработихме тази ниша поетапно, възстановявайки балнеоложките хотели и стигнахме до тук да разполагаме с мултифункционални хотели. Нашата цел постоянно е била България да бъде четири сезонна дестинация. Ние не просто разширяваме портфолиото си, а влагаме в нашето развиване “, съобщи Живко Иванов, заместник-председател на управителния съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Иванов акцентира и обстоятелството, че страната ни е една от дребното страни, в които немското държавно управление признава и прави реимбурсация на разноските за лечебни процедури на немските жители у нас, а сега организацията работи по сходен модел и за австрийския пазар като към този момент има подписани два контракта с австрийски застрахователни компании за реимбурсация на разноските.

Представителите на сектора подчертаха, че най-сериозни компликации срещат с работната ръка на локално равнище. „ Може да се каже, че огромна част от хотелите са по-добри работодатели от редица други промишлености. Туризмът има достолепия, които да комуникира по този начин, че да се усъвършенства имиджът на специалностите в него. Ние може да предложим стремително кариерно развиване, само че просто в нашия отрасъл няма фрагменти “, сподели Георги Дучев, изпълнителен шеф на Българска асоциация на експертите в мениджмънта на хотели. От асоциацията подчертаха още, че туристическият отрасъл е извънредно сензитивен към всички разтърсвания.

„ Изключително значимо е страната да подкрепя бизнеса в рекламата и привличането на все по-голям туристопоток. Все още не може да се преборим съществени нискотарифни и чартърни компании да летят до Варна и Бургас “ посочи Григор Фиданов, притежател и шеф на „ Грифид Холи “ ЕООД. Представители на огромни хотели подчертаха също, че чакат приблизително сполучлив летен сезон.

„ Но той е извънредно непълен, с цел да генерира устойчиво развиване на целия бизнес и като база, и като маркетинг. През последните 9 месеца започнаха доста забавни действия и реализация на хрумвания за реклама. А в случай че ние не ги продължим, ще се компрометираме в очите на нашите сътрудници и ще забавим процеса на възобновяване от Ковид и войната в Украйна “, сподели Красимир Станев, изпълнителен шеф на „ Албена “ АД.

Представителите на бранша подчертаха също, че един от сериозните проблеми в него е неналичието на съгласуваност, а в основата на триумфа на българския туризъм стои разговорът. „ 90% от проблемите на туризма са в неналичието на съгласуваност. А за жалост обсъждаме едни и същи неща. Ние не приказваме, с цел да развием към този момент наложена туристическа дестинация, а за проблеми, които са основополагащи за туризма, само че най-сериозно е ситуацията с неналичието на фрагменти в нашия бизнес “, сподели Георги Щерев ръководител на Българска хотелиерска и ресторантьорска организация.

След извършените срещи министър съобщи, че ще предприеме съответни дейности по отношение на изложените на срещите проблеми и прикани представители на бизнеса за консолидиране на напъните в бранша. „ Решаването на проблеми, трупани с години, е доста комплициран развой и изисква не просто воля, а и големи старания, само че би трябвало да е ясно, че колкото по-разединен е един отрасъл, толкоз повече всички в него губят “, сподели още министърът на туризма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР