Трябва да направим всичко възможно да запазим автономността на нашата

...
Трябва да направим всичко възможно да запазим автономността на нашата
Коментари Харесай

Радев: Необходима ни е национална енергийна стратегия

Трябва да създадем всичко допустимо да запазим автономността на нашата енергийна система. Необходимо е също да бъде основана национална енергийна тактика.

Това сподели президентът Румен Радев на интернационалния конгрес „ Зелената договорка – нововъведения, вложения и обективен преход “.

"Да използваме в оптималната степен нашите естествени дадености като високопланински води, геотермални, слънце и вятър, както и нашите достижения като усвоени технологии, изключително в нуклеарната енергетика, да използваме големия потенциал и научни разработки на нашите учени и научни звена ", добави Радев.

Президентът добави, че с цел да стане всичко това е нужна национална енергийна тактика, която да сплоти нашите старания и принадлежности.

"Тя завърши през 2020 година, трябваше до тогава да имаме енергийна тактика с обсег до 2030 година и обсег до 2050 година ", напомни президентът.

"Крайно време е да се появи такава тактика, с цел да можем когато работим с нашите европейски сътрудници ясно да кажем времеви периоди. Защото когато няма времеви периоди, ние се нареждаме на опашката на стратегиите за обективен преход, на териториални проекти ", уточни Румен Радев.

Рисковете и провокациите, свързани със зеления преход са доста, само че и опциите са доста, означи Радев и добави, че те важат в още по-голяма степен за нашата страна, изключително в най-важния сегмент -енергетиката.

Той уточни, че при нас е по-дълъг пътят, който би трябвало да изминем в региона на енергийния микс, обществения пакет, цялостната икономическа промяна, тъй като стопанската система ни е доста по ресурсоемка от междинното в Европейски Съюз. Парадоксално, само че в изискванията на тази невиждана енергийна рецесия, българската енергийна система се оказа една от най-автономните и устойчивите, поради характера на нашия микс и тъй като 50 % от него е от въглищни централи, означи Радев.

Сега сме изправени пред предизвикването да сменяем този микс с нещо друго, означи президентът и добави, че това е тънкият баланс по какъв начин ще подходим, тъй като има доста направления, по които можем да тръгнем, а ресурсите са лимитирани.

Президентът съобщи още, че Зелената договорка няма опция, тя изрично би трябвало да се случи, само че това е непрестанен и изчерпателен развой на дълбока, софтуерна, икономическа, обществена и личностна промяна. Това е и опция за дълбока рационализация на нашето общество. Затова е значимо да подсигуряваме резистентност на този развой, като сме наясно какви са рисковете и с какви принадлежности и подходи можем да ги минимизираме.

Румен Радев очерта няколко риска, касаещи зеления преход. Сред тях е риска от високата скорост. Чуваме нееднократно, че огромната цел е бързо да стигнем до чиста сила, както и апели за поголовно отричане от базови мощности, които сега са от въглища, от нуклеарна сила и от газ. В същото време имаме този повод да го създадем, без да има ясни софтуерно - обосновани и финансово рационални решения на най-големия проблем за запазване на сила, сподели президентът Радев.

По думите му, в случай че минем на 100 % сила от възобновими източници, без да сме решили казуса за нейното запазване, това е най-сигурният път към злополука на концепцията за зеления преход. Радев добави, че би трябвало час по-скоро страните от Европейски Съюз би трябвало да създадат всичко допустимо да обединят своя финансов и научно-технически капацитет, с цел да стане Европа водеща в тази област.

Като различен риск Радев уточни риска от несъразмерните упоритости. Той даде образец с пакет „ Fit to 55 “ в частта за превоза, където по думите му се вижда, че тези упоритости постоянно надвишават нашите благоприятни условия и могат да доведат до разнообразни неподходящи въздействия на устойчивостта на процеса.

Има риск от загуба на конкурентоспособност на нашите стопански системи, уточни още президентът и даде образец с базата на всяка икономика- съществуването на надеждна, налична, евтина сила, както и надстройката ѝ - нововъведенията и науката. Като означи, че за първото тримесечие на годината междинната цена на електрическата енергия в Европейски Съюз е към 250 евро на мегават час, в Съединени американски щати е 65 евро, а в Китай по-малко от 10 евро, Радев уточни, че би трябвало да намерим точните аргументи за какво в Европа цената на електрическата сила е в пъти по-висока, тъй като в случай че не се откри отговор на въпроса, това значи, че в средносрочен проект Европа ще загуби своята конкурентоспособност.

Радев уточни още, че съгласно данните Европа е на пето място по регистрирани патенти и поръчки, след Китай, Съединени американски щати, Южна Корея и Япония, което значи, че в дълготраен проект в изискванията на остра конкуренция сред стопански системи, които се базират на знанието, ще бъдем губещи.

Друг риск, касаещ зеления преход, е общественият, уточни президентът. Трябва да сме деликатни, тъй като в случай че подходим и наложим еднакъв метод на страните членки, без да отчитаме националните особености на техните стопански системи и общественият прорез на техните общества, ние рискуваме бедните да стават още по-бедни, сподели Румен Радев. Затова Европейския парламент, Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз са местата, където би трябвало да се чува и да се обосновава къде е мястото на всяка една страна членка в този развой, сподели Радев. Той изрази вяра, че новият фонд за обществен климат ще реши значително част от тези въпроси.

Загуба на доверие в зеления преход също е измежду рисковете, уточни Радев и добави, че би трябвало да бъдат отстранени всички сигнали към европейските жители, който водят в посока загуба на доверие. Той даде образец за това с пакета „ Мобилност “. Камионите да се връщат в страните на регистрация с празни курсове, нали те замърсяват околната среда за нищо, или да се удовлетворят нечий упоритости за двойни стандарти и протекционизъм, уточни Радев и добави, че изрично не може да се съгласи с тази част от пакета. Той изрази вяра натискът, който има за осъществяване на зелената договорка ще бъде ориентиран и върху някой от аспектите на пакета „ Мобилност “.

Президентът Радев означи още, че дебатът накъде да върви нашата енергетика и свързаната с нея стопанска система още не се е състоял. Той посочи, че би трябвало да решим каква енергетика ще развиваме, до каква степен ще резервираме нуклеарната енергетика - до каква степен ще развиваме нови мощности, на каква база - на реакторите, които имаме или на дребни модулни реактори. Трябва да решим още доколко ще развиваме слънчевата сила, доколко ще има децентрализация за семействата и бизнеса, доколко ще разриваме и строим вятърни енергийни паркове. Необходимо е да се реши какъв метод ще има България за запазване на сила - дали това ще бъдат акумулатори от 6 гигавата, дали ще развиваме ПАВЕЦ, в което имаме обичаи и условия и е може би екологично най-чистото запазване на сила, означи още президентът.

Във форума „ Зелената договорка – нововъведения, вложения и обективен преход “ вземат участие представители на институциите, европейски и български специалисти, представители на бизнеса и неправителствения бранш.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР