Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже

...
Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже
Коментари Харесай

 Мария Габриел: В списъка с министри няма нито едно неизговорено име. Преговорите продължават 



" Трябва да създадем всичко допустимо България да не се окаже в обстановка на нови избори. Бяхме в тази обстановка преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес декларирахме, че желаеме да дадем на страната непоклатимост ". Това сподели в " Панорама " вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Ротация или избори?

Тя удостовери, че договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не престават, само че отхвърли да влезе в елементи, до момента в който диалозите дефинитивно не приключат. Обясни, че с връщането на осъществявания мандат на президента е дала късмет договарянията да продължат до последния миг.


" По Конституция съставът на държавното управление става явен и се гласоподава, когато към този момент е в Народното събрание ".

По думите ѝ Николай Денков е подал оставка без предизвестие.

" Ротацията трябваше да е един механически въпрос. Водиха се договаряния в продължение на доста дни, които започнаха да оставят чувството за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях дружно с Кирил Петков, с учен Денков и казахме, че имаме потребност от още малко време ".


За състава на Министерския съвет

В листата с министри няма нито едно неизговорено име, съобщи Габриел.

" Нямаме право да не отговорим на тези 40% от българите, които не желаят избори. Нямаме право да не отговорим на тези жители, които желаят промени, еврозона, които желаят България да заеме почтено европейско място. Аз персонално нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да опция за договаряния ".

Министрите, които в този момент желаят да се отдръпват, са поели ангажимент за 18-месечен интервал, разяснява още тя.

Преговорите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били градивни, а към 15 март са имали съвсем подготвен текст на съглашение. Именно тогава обаче, съгласно Мария Габриел, е почнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена - за Министерството на защитата и на енергетиката.

" В този миг имах и друго предложение - да остане сегашният състав на държавното управление, да си дадем ое няколко дни да се завърши съглашението и в него към този момент има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи ".

Нямам нищо персонално срещу министър Тагарев - сподели Мария Габриел.

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, разяснява вицепремиерът в оставка. Разработваното съглашение досега е в размер от 14 страници и в него се споделя, че двете ръководещи партии желаят да носят отговорност за взаимно ръководство.

" Ние би трябвало да имаме законодателна, управническа стратегия, която да върви редом, да е съгласувана сред двете групи, с цел да може в Народното събрание да има темп, който да следва заложеното от Министерския съвет ".

За извинението от Асен Василев

Мария Габриел уточни, че не желае персонално опрощение от финансовия министър в оставка:

" Искам опрощение за всички тези дами, майки, експерти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно държавно управление и един екип уважението сред мъжете и дамите е принцип, от който няма да отстъпя ".

За връзките с Движение за права и свободи

Няма ангажимент във връзка с Движение за права и свободи да взе участие в ръководството, само че един от текстовете в съглашението, обвързван с регулаторите, е бил координиран сред Кирил Петков и Делян Пеевски, изясни Габриел.Fakti. bg


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР