Трябва да направим така, че влаковете да се движат със

...
Трябва да направим така, че влаковете да се движат със
Коментари Харесай

Министър Гвоздейков: От 2026-а с влак до Пловдив за час, до Бургас – за 3 часа и половина

Трябва да създадем по този начин, че влаковете да се движат със 160 км/ч, сподели Георги Гвоздейков

Реформата в БДЖ закъснява със 70 година, това е резултат от безхаберието в жп превоза и по тази причина смених управлението на компанията, сподели за „ Здравей, България “ по Нова телевизия министърът на превоза Георги Гвоздейков.

 

Положението е трагично, оправдавам се на тези хора, които са били на гара Стара Загора, добави министърът.

От репортаж по Нова стана ясно, че влакът от Русе за Бургас пътувал към 15 часа вместо нормалните 8. На гара Стара Загора става прекачването от влака от Русе във влака за Бургас. Преди дни се оказва, че връзката не е осъществена и пасажерите са оставени на гарата 4 часа и половина.

Трябва да си дадем ясна преценка какво желаеме да реализираме и да не позволяваме сходни случаи, съобщи Гвоздейков. Той и екипът му търсели и вършат нужното да се получи друг резултат и това, което е сега в БДЖ.

„ Затова смених хора там – поради безхаберието. Но аз като министър допускам аргументите, само че си има органи да ги проверяват. Хвърляме целия запас за качество в превоза, което би трябвало да реализираме до края на 2026 година – тогава завършват плановете за възобновяване на инфраструктурата и преносимия състав. И реализиране на високо равнище. Трябва да създадем по този начин, че влаковете да се движат със 160 км/ч. Така от София до Пловдив ще се пътува за час, а до Бургас – за 3 часа и половина. В самото планиране е отхвърлена по-висока скорост, не знам за какво. България е дребна, ландшафтът не разрешава по-висока скорост “, изясни министърът.

 

Според него сега в сектори, където има ремонт, придвижването на влаковете е до 30 км/ч.

„ Трябва да обърнем внимание на комфорта преди 2026-а. Изпратихме писма до производители и снабдители на преносим състав, в случай че могат да доставят даже втора ръка, с цел да подобрим малко комфорта.

 

Европейската прокуратура е отрила неналичия в планове и би трябвало да се потвърди кой стои зад тях. Някой си е затварял очите за критериите и по тази причина инспекцията е ориентирана към изпълнителите. Вероятно тя ще влезе и при нас в министерството. Надявам се всичко да се разплете до дъно. Възлагането е на компании консорциуми, някои банкрутират, стартират да си трансферират отговорности, а резултатът е милиарди изхарчени без резултат.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР