Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение

...
Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Няма категорични доказателства, че SARS-CoV-2 е изпуснат от лаборатория

„ Трябва да създадем разлика сред произхода и метода на разпространяване на ковид. Може да е публикуван през пазара на Ухан, само че изказванията, че е изминал от лаборатория, не почиват на проучване на същинските аргументи за еволюцията му. Няма безапелационни доказателства, че вирусът е изтърван от лаборатория “.

Това сподели вирусологът проф. Радка Аргирова пред NOVA NEWS във връзка изказването на шефа на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 „ най-вероятно “ произлиза от „ следена от китайското държавно управление лаборатория “. Това е първото обществено удостоверение на засекретената преценка на ФБР за това по какъв начин се е появил пандемичният вирус, макар че Китай отхвърля да е имало пробив в лабораторията в Ухан и назова изказванието клеветническо.

Проф. Аргирова добави, че сходни вируси би трябвало да се търсят в дивата природа и животните. „ Там се намира доста подобен, в случай че не и напълно идентичен вирус. Все още сме надалеч да кажем кой би бил междинният гостоприемник. Ако го открием, можем да предотвратим друга сходна история “, сподели тя.

Според лабораторният доктор доктор Недялко Калъчев СЗО и Китай са закъснели с оповестяването на действителната заплаха от ковид. „ Чак откакто стартира ужаса в Италия всички се задействаха, освен това под паника и с недобри резултати “, сподели той.

„ Напълно допустимо е вирусът е да е изтърван от лаборатория. Вторият миг е бързото и безотговорно навлизане на хора в биотопите, които не са предопределени за хора, където има взаимоотношение на човек и дива природа, само че тази експедитивност ни затруднява да се приспособяваме “, добави доктор Калъчев.

От своя страна доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, счита, че вирусът на Коронавирус не е доста натурален, защото има характерности на вирусен вариант, който не е показвал интензивност към човешките рецептори досега. „ Това което настава в него като разновидност и което го прави рисков за хората, е един сегмент, който се оказва безусловно еднакъв с един радикално друг ковид, който се следи в една популация прилепи на към 4000 км от Ухан. Всички проби на тези вируси са събирани от международният коронавирусен специалист Ши Джен Ли, която работи в лабораторията в Ухан. Още от 2009 година тя се занимава с такива опити – взима се един безвреден вирус и се взима един откъс от различен вирус, който се смята, че е рисков за индивида, рекомбинират се и се следи дали вирусът ще стане по-опасен “, обясни доктор Илиев.

По думите му това не е непосредствено доказателство, само че е обосновано съмнение. „ Тази догадка съществуваше още през цялото време и предизвикваше подозрения “, сподели доктор Илиев.

Според проф. Аргирова в случай че продължим по-нататък при проучването на алфа, бета, делта и така нататък разновидности на вируса, ще забележим промени във вируса, които сигурно не са породени от човешка ръка. „ Трябва да се търсят сходни вируси в дивите животни. Все още сме надалеч от опцията да идентифицираме кой би бил най-хубавия гостоприемник “, сподели тя.

„ Ако желаеме да знаем какво се случва в природата, би трябвало да се вършат опити. Въпросът е какво се случва след опитите “, добави доктор Калъчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР