„Трябва да излезем от парадигмата, че в университета просто се

...
„Трябва да излезем от парадигмата, че в университета просто се
Коментари Харесай

Румен Радев в ПУ: Трябва науката да има принос към икономика...

„ Трябва да излезем от парадигмата, че в университета просто се усвоява познание. Бизнесът е значим, само че бъдещето на българските университети е геният и изследователските старания да намират практическо приложение. А за какво не със своите артикули да давате принос към стопанската система “. Това съобщи президентът Румен Радев, който дойде в Технологическият център на Пловдивския университет и се срещна с младите учени, работещи там.

Държавният глава прегледа научните лаборатории, които са оборудвани с най-съвременна техника. Те му обясниха, че модерният микроскоп им разрешава да преглеждат кристални и полукристални детайли в по-голям релеф. Кварт кристалната микровезна пък изследват кинетиката на наслагване на разнообразни субстанции. Срещна се с управлението и пристъпи към полемика, на която беше наранена тематиката за самочувствието на младите учени и по какъв начин страната би трябвало да ги накара да се усещат оценени. Това беше подбудено от въпроса на докторанта Ангел Плешков дали се мисли за спомагателни финансирания за младите учени.

София Миленкова пък изрази мнението си, че би трябвало да бъдат направени промени в посока правилото за контролиране на закупуване на инсталация за просвета по планове. Тя упорства да отпадне ограничаването за един уред, единствено в случаите, когато това е най-използваемият за проучванията. Причината е, че когато той се скапе, те оставали с вързани ръце.

Центърът беше открит в края на 2014 година с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. Представлява инфраструктура за осъществяване на новаторски научни проучвания в региона на молекулярните биотехнология и екологичните ИКТ, както и за трансфер на технологиите за индустриално внедряване в предприятията.

Дейността на центъра е ориентирана към повишение на квалификацията на младите експерти в България и се цели поощряване на контактите сред науката и бизнеса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР