Трябва да имаме предвид, че при преминаването на държавата от

...
Трябва да имаме предвид, че при преминаването на държавата от
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: Процесите в съдебната власт са със значението на държавен преврат

Трябва да имаме поради, че при прекосяването на страната от тоталитарна към либерален модел, независимостта на правосъдната власт е едно достижение, което не е толкоз елементарно, тъй като ръководещите разчитат на използването на правосъдната власт и най-много на прокуратурата – нейната оперативна част. Така те желаят да придобият предимство, само че това се оказа пирова победа, безапелационна е арбитър Тодорова.

 

Това направи политическите партии мързеливи – да не мислят по какъв начин биха могли да се оправят с един или различен проблем, когато може да бъде брутално използвана прокуратурата за краткосрочни цели, сподели още тя.

 

Ние всички би трябвало да оценим какви неповторими демократични шансове имахме. Може би в този момент това наподобява доста парадоксално и до известна степен наивно. Не се сещам обаче за друга страна, която да е следила относително постоянно цялостната демистификация на механизмите, по които се превзема страната. Това е със силата и със смисъла на държавен прелом. Държавните институции постепенно и бавно се криминализират, тъй като няма никакво значение дали интереса е политически, стопански, значимо е че той не е този, който е заложен в Конституцията.
арбитър Мирослава Тодорова

 

Изправени сме пред колапс на конституционния модел и е ясно, че неизбежно следват ограничения. Ако не последват значи, че страната изцяло е склерозирала. Стъпката, пред която политическата система е изправена и би трябвало да има кураж да предприеме е да „ разкачи “ пълномощията на основния прокурор – той да няма тази безспорна власт върху всички прокурори в страната посредством въздействието си в прокурорската гилдия, разяснява Мирослава Тодорова. Такава стъпка би била смяната в Конституцията, която е наложителна, добави тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР