Трябва да имаме още осем самолета, за да станат общо

...
Трябва да имаме още осем самолета, за да станат общо
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Трябва да имаме пълна ескадрила самолети F-16

Трябва да имаме още осем самолета, с цел да станат общо 16 – една цялостна ескадрила.

Това съобщи от парламентарната естрада служебният министър на защитата Димитър Стоянов, откакто Народното събрание утвърди Проекта за капиталов разход за придобиване на нов вид военен аероплан. Стоянов не взе присъединяване в яростните диспути, траяли над два часа.

„ Защо трябваше да има втори план за капиталов разход и за какво би трябвало да има втори контракт, вероятно на идващ стадий? Защото имаме първи контракт от 2019 година Според него би трябвало да бъдат доставени осем самолета F-16, които ще дойдат през 2025 година Тези осем самолета са извънредно незадоволителни за носене на бойно дежурство по Air Policing “, уточни Стоянов.

В претекстовете към плана на решение, импортиран от Министерския съвет, се показва, че задачите му плануват окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители - 16 самолета F-16 Block 70, довеждане докрай на процеса по създаване на цялостни качества за обслужване и употреба на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в границите на първи и втори стадий от план „ Придобиване на нов вид военен аероплан “.

Министърът уточни още, че в първия контракт няма заложено задоволително въоръжение.

„ Първият контракт няма цялостен боекомплект за всичките осем самолета, няма въоръжение „ въздух-земя “, няма високоточни оръжия. Затова има втори контракт, в който се планува да се доставят и спомагателни аварийни мотори, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване “, разяснява още той.

„ Ескадрилата F-16, в случай че вторите осем самолета дойдат 2027 година, няма да придобие цялостни оперативни бойни качества до края на 2029 - 2030 година “, уточни още той. Министърът акцентира, че страната ни се нуждае от „ директна платформа “, с която да охранява въздушното си пространство, защото виталният цикъл на самолетите МиГ-29 няма да доближи до 2029 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР