Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който

...
Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който
Коментари Харесай

Славов: Трябва механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от мнозинства във ВСС

Трябва да има механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни болшинства в съвета, да е ясно написан на конституционно и законодателно равнище ". Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов в коридорите на Народното събрание пред публицисти, откакто бе на среща с групата на Движение за права и свободи.

" Разговарям с всички партии за нуждата от конституционни промени. В този развой би трябвало да вземат участие всички. Очевидно процедурата, на която всички станахте очевидци във Висш съдебен съвет, се нуждае от напълно друга идея ", добави той.

Славов отхвърли да коментира Пеевски и не разяснява напрежението в ПП-ДБ по отношение на включването на депутата от Движение за права и свободи в комисията за промени на конституцията. 

" Моята работа в Министерство на правораздаването е да завърши процедурата за премахване на Гешев ", бе безапелационен министърът. " Видяхте, че в границите на 14 часа, при съблюдаване на всички процесуални претенции, уважаване правото на отбрана, допускане на съвсем всички доказателствени претенции, разпит на очевидци - бяха дадени всички благоприятни условия на основния прокурор и на неговия бранител, с цел да отстояват своята теза. Моята цел е да подсигурявам независимо, обективно произвеждане, в което истината да спечелва ", добави той.

Славов изрази вяра за един по-организиран развой в понеделник, тъй като по думите му никой няма интерес това нещо да се точи цяла седмица в доста следващи съвещания.

Запитан по какъв начин ще разяснява отдръпването на първото искане на шестимата членове на ВСС, министърът отговори, че е това е право на вносителите.

На въпрос дали е допустимо, в случай че второто искане второто искане бъде оттеглено, основен прокурор да остане Иван Гешев, Славов уточни, че всичко зависи от членовете на Висш съдебен съвет какво решение ще вземат. 

Министърът на правораздаването напомни, че постоянно е казвал, че основният прокурор би бил един сполучлив политик.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР