Трябва да има активна връзка между висшето образование и потребностите

...
Трябва да има активна връзка между висшето образование и потребностите
Коментари Харесай

Заместник-министър Георги Тошев: Трябва да има активна връзка между висшето образование и потребностите на икономиката и обществото

" Трябва да има дейна връзка сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и обществото, както и да се подтиква образованието по предпочитани за страната специалности, за които е регистриран дефицит на квалифицирани фрагменти ". Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев при откриването на Форум 2024 под надпис: " Бъдещето се образува през днешния ден - обучение, нововъведения, партньорства ", който се организира в Лесотехническия университет.  Той уточни, че тематичният обсег е настоящ и забавен с оглед новите  софтуерни действителности в просветителния развой.
 
Заместник-министър Тошев сподели, че шестте държавни предприятия, със своите 160 териториални поделения в цялата страна, се явяват един от най-големите работодатели в горския бранш. Към момента общата бройка на административния личен състав в предприятията е 6720 души, от които лесовъдите са 62%.
 
" Във връзка с разпоредба на Министерството на образованието и науката, за академичната 2023-2024 година държавните предприятия са включени в Списък с работодатели, одобрен от Министерския съвет, които имат право да подписват контракти със студенти, на които страната ще заплаща образованието, в това число по специалностите " Горско стопанство " и " Екология и запазване на околната среда " на Лесотехнически университет ", уточни заместник-министърът. 
 
Той разясни, че държавните предприятия ще обезпечават стаж на студентите по съответната компетентност и ще им подсигуряват работно място след довеждане докрай на образованието. Бъдещите висшисти от своя страна се задължават да работят в  поделенията на предприятията след дипломиране.
 
Според заместител - министър Тошев макар подхванатите дейности за повишение на квалификацията на работещите в горския бранш са нужни спомагателни старания за повишение на успеваемостта и конкурентоспособността на знанията и уменията на младежите.
 
Той пожела на студентите да  изберат за реализация тези благоприятни условия, които  ще им дадат късмет за  сполучлива професионална кариера.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР