Трябва да гледаме на бъдещето на българската енергетика като на

...
Трябва да гледаме на бъдещето на българската енергетика като на
Коментари Харесай

Росен Желязков: Нужен е национален консенсус за средствата от Плана за възстановяване

Т рябва да гледаме на бъдещето на българската енергетика като на цивилизационен избор . Това сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на конференцията „ Енергийна тактика на България: План за енергийна сигурност “.

Зеленият преход има огромни морални измерения, реализиране на по-добро, по-справедливо и по-устойчиво бъдеще, съобщи Желязков. „ Дългосрочните преимущества и изгоди от зеления преход са несъмнени, само че ние, политиците, показваме и своето безпокойствие и би трябвало да вземем поради и опасенията на тези, които са обезпокоени от затварянето на въглищните централи, от загубата на работни места или от повишаване на цените на силата “, разяснява Росен Желязков.

Институциите не би трябвало просто да създават следващите проекти за енергийни и климатични политики, необходим е народен консенсус къде най-разумно да бъдат вложени средствата от Плана за възобновяване , от Механизма за обективен преход и по какъв начин средствата от националните европейски бюджети да бъдат по този начин вложени, че да има обезщетения за тези браншове, в които цените ще изпреварват приходите, счита ръководителят на Народното събрание.

Трудностите и провокациите би трябвало да бъдат споделени и понесени солидарно. Европа не може и не би трябвало да си разреши да мине през тези великански промени без да обезпечи условия за обективен преход, сподели още Желязков.

Според него енергийното бъдеще на България е тематика на все по-задълбочени и сериозни полемики. Като приказваме за енергийна тактика и проект за енергийна сигурност, имаме няколко основни послания: постигането на необятен публичен консенсус във връзка с плана за тактика за стабилно енергийно развиване на България с небосвод до 2050 г.; сигурност на енергийните доставки и мрежова инфраструктура; стабилно потребление на локалните енергийни ресурси; децентрализация; енергийна ефективност; мощен фокус върху новите технологии, развиване на нуклеарната енергетика и други Едно от главните провокации е преходът към нисковъглеродната енергетика, счита той.

От изключителна значимост за страната ни е Националният проект за възобновяване и резистентност, който концертира близо 60 % от всички финансови запаси за зелен преход и ограничения за промяна в поддръжка на задачите в региона на климата до 2026 година, изясни ръководителят на Народното събрание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР