Трябва да довършим преговорите и да има правителство. Вместо да

...
Трябва да довършим преговорите и да има правителство. Вместо да
Коментари Харесай

Акад. Денков: Не сме в детската градина, трябва да намерим решение

„ Трябва да довършим договарянията и да има държавно управление. Вместо да сме на масата за договаряния обаче, ние си приказваме през медиите. Чакаме покана от мандатоносителите. “

Това сподели министър-председателят в оставка Николай Денков пред кореспонденти в Брюксел, изтъквайки, че първият мандат е в ГЕРБ-СДС и те би трябвало да кажат по какъв начин ще продължат диалозите . Той добави, че от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ търсят благоприятни условия за обновяване на разговора . Според него, с цел да има договаряния, би трябвало да има опити за доближаване на позициите, а не ултиматуми.

Акад. Денков посочи, че договарянията са били почнали и некоалиционните са имали още дни разполагаем. По думите му преговорният екип на ГЕРБ-СДС си е тръгнал преди полемиките да са завършили. Той добави, че ПП-ДБ са разбрали от медиите за оферти от Мария Габриел състав на Министерски съвет. Някой се опита да взриви договарянията и съумя, добави министър председателят. Той акцентира, че след връщането на мандата доверието към Габриел е счупено, само че оставя отворена вратата за работа с нея.

По мотив апелите от ГЕРБ от ПП-ДБ да се извинят за епитетите , употребявани по адрес на Габриел, акад. Денков съобщи, че неведнъж е бил обиждан от политици и не е желал опрощение.

„ В политиката няма място за такива игри, ние не сме в детската градина “, акцентира той.

Днес акад. Денков се включи в първата по рода си Среща на върха за нуклеарната сила. Форумът се организира в Брюксел при взаимното домакинство на белгийското държавно управление и Международната организация за атомна сила /МААЕ/. Целта му е да насочи мощно обръщение към интернационалната общественост за смисъла на нуклеарната сила и технологии като средство за битка с климатичните промени и реализиране на задачите за климатична индиферентност. По време на събитието той посочи, че нуклеарната сила има значима роля за гарантиране на националната, районната и световната енергийна сигурност. Тя е основен детайл за реализиране на задачите на Европейския съюз /ЕС/ за понижаване на излъчванията на парникови газове и прогрес в неутрална във връзка с климата стопанска система – цели, които за България също са водещи в енергийната политика.

В словото си акад. Денков напомни, че България има потвърден 50-годишен опит в безвредната и сигурна употреба на атомни централи, както и неповторим опит в извеждането от употреба на нуклеарни блокове.

„ Ще продължим да разчитаме на нуклеарната сила като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, успеваемост на производството, липса на излъчвания на парникови газове, конкурентни цени и високо равнище на нуклеарна сигурност, сигурност и радиационна отбрана “ , съобщи министър-председателят.

Денков подчертава върху вложението в ново потомство технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална тактика. Българският министър председател уточни и значителното значение на интернационалното съдействие, част от което е и днешната среща на върха, и водещата роля на МААЕ.

Премиерът акад. Николай Денков особено се спря в изявлението си на тематиката за сигурността и сигурността на нуклеарните уреди – главен фактор за развиването на нуклеарната енергетика. Денков дефинира войната на Русия против Украйна като най-сериозната опасност за сигурността и сигурността. Министър-председателят уточни, че противозаконното окупиране на Запорожката атомна електроцентрала от Русия е довело до невиждани нарушавания на нуклеарната сигурност и сигурността, които заплашват Украйна и по-широкия европейски район.

„ Поздравяваме професионалната и незаменима работа на специалистите от МААЕ за попречване на нуклеарна повреда в Украйна. Призоваваме Русия да върне цялостния надзор на украинските управляващи и неотложно да изтегли войските си от територията на Украйна в нейните интернационално приети граници “, съобщи още акад. Денков в словото си.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР