„Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има

...
„Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Матурите - първата седмица на юни, националното външно оценяване - третата седмица на юни

„ Трябва да бъдем внимателни в идните седмици, даже да има усъвършенстване в обстановката. Не може да чакаме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в цифрова среда, ще се организира в класните стаи и в университетските аули “, сподели пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той разясни, че там, където има най-вече претенденти за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, да вземем за пример.
Министърът заяви, че окончателните дати за изпитите ще бъдат оповестени в понеделник, само че евентуално държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите учебни заведения.
„ Няма единна скорост на преподаване в другите учебни заведения. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от отдалеченото образование. Но ще подходим на правилото да включим по-малко материал “.
В предаването „ Неделя 150 “ министър Вълчев добави:
„ Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в изискванията на карантина. По време на матурите и оценяването евентуално сред 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вид е по същото време, само че в други условия те да положат изпитите, другият вид, изключително за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август “.
Министърът е безапелационен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е належащо за диагностика на резултатите, тъй като е значимо да се проучват просветителните дефицити на учениците.
За близо 75% от учениците отдалеченото обучение е по-интензивно спрямо присъствената форма.
До 2028 година Министерството на образованието и науката има за цел над 90% от образователното наличие да бъде визуализирано.
„ В идващите десетилетия би трябвало да търсим синергия, баланс и ефикасен микс сред цифрово и обичайно. Професиите ще търсят този микс “, добави министърът на образованието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР