Трябва да бъдем готови за организирането на изборите с машини

...
Трябва да бъдем готови за организирането на изборите с машини
Коментари Харесай

Росица Матева: Няма проблем със софтуера на машините, той ще бъде надграден за местните избори

„ Трябва да бъдем подготвени за организирането на изборите с машини и хартиени бюлетини. ЦИК би трябвало да е подготвена да провежда изборите по метода, очакван в Изборния кодекс.

Това сподели в предаването „ Тази заран “ представителят на Централната изборна комисия Росица Матева.

„ Проблеми със софтуера на машините не бих споделила, че има. Когато той беше купуван, в Изборния кодекс се предвиждаше, че с него ще се гласоподава в избори за Народно заседание, президент и вицепрезидент. Сега би трябвало да бъде надграден. ЦИК работи интензивно по въпроса. В диалог сме със основателя на софтуера, който само знае по какъв начин да го направи “, добави тя.

В някои случаи на локалните избори ще се гласоподава 5 пъти, разяснява проф. Михаил Константинов

„ Предполагам, че до 10 дни ще имаме подготвеност да се разгласи поръчка и да се подписа контракт с компания, която да надгради този програмен продукт. В някои секции в Столична община ще се гласоподава с четири бюлетини – кмет на кметство, кмет на регион, кмет на община и за общински съветници. В останалите ще се гласоподава с три бюлетини – кмет на община, кмет на кметство и за общински съветници. Няма да има пет гласувания, както се тиражира “, уточни Матева.

Ако гласоподавател желае да гласоподава по сегашен адрес, би трябвало да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, с цел да бъде включен в Избирателния лист.

Според нея има време ЦИК да провежда локалните избори. В момента се назначават членовете на общинските изборни комисии.

„ По-скоро ще се гласоподава още веднъж с една карта. Избирателят ще има опция да гласоподава на всички типове избори. Няма опция член на СИК да стои до машината “, безапелационна е тя.

От повече от 10 години ЦИК предлага да се планува по-дълъг период сред първи и втори тур. Това е било предлагано и за президентските избори. Сега още веднъж е изпратена рекомендация.

„ Анализирали сме и периодите в Европа. Ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно. Справяме се и със 7-дневния период “, добави Росица Матева.

Искането за премахване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи към този момент е импортирано в президентството, заяви Николай Денков

„ Гласуването зад паравани беше въведено през 2022 година. Според член 18 на Изборния кодекс органите на изпълнителната власт обезпечават механически секционните изборни комисии с цялата техника, бумаги и материали. Ако параванът не е материал, който би трябвало да бъде обезпечен, аз не знам какво е. Всичко това се обезпечава от изпълнителната власт и това е откогато се провеждат избори в България. Ние от ЦИК считаме, че това би трябвало да е по този начин. ЦИК и Министерският съвет ще дефинират условия за параваните. Кой ще ги създаде – ще решат органите на изпълнителната власт “, посочи представителят на ЦИК.

И на тези избори ще има видеонаблюдение. Ще се организира образование за секционните комисии по какъв начин да боравят с устройствата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР