Трябва да бъде представен екшън планът – времевите интервали за

...
Трябва да бъде представен екшън планът – времевите интервали за
Коментари Харесай

Д-р Здравков: Нужни са спешни мерки, за да се осигурят медицинските сестри в Детската болница

„ Трябва да бъде показан екшън проектът – времевите шпации за другите стадии на построяването на тази болница. Министерство на здравеопазването е упълномощило на Инвестиционната компания всички действия по тези стадии. В момента те са създадени и подобен проект има “. Това сподели шефът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ доктор Благомир Здравков пред Bulgaria ON AIR във връзка решението на Народното събрание в 30-дневен период министърът да показа проект за ускорено създаване, съоръжение и стартиране в употреба на Националната детска болница, в това число и стратегия за кадрово застраховане на структурите и звената й, а по-късно всеки месец да регистрира пред депутатите по какъв начин върви осъществяването на проекта.

По думите на доктор Здравков по-голям е казусът с кадровото застраховане на Националната детска болница поради неналичието на задоволителен брой медицински сестри. „ Надяваме се Министерство на здравеопазването да изготви подобен проект и политика за кадровото застраховане, които при откриването на болничното заведение да подсигуряват нужните медицински сестри. За страдание, недалновидната политика във връзка с сестрите за прекомерно дълго време докара до този пагубен резултат. Сега всеки от нас, като началник на структурата, за която дава отговор, поставя старания, само че в случай че няма общодържавна политика, тези старания доста мъчно могат да преодолеят недостига. Либерализацията на пазара разрешава на всички медицински експерти да пътуват в цяла Европа и да се развиват и водещо е усилието на страната “, съобщи доктор Здравков.

Директорът на Детската болница сподели, че с лекарите не е по този начин, и даде образец, че за три години броят на специализиращите лекари в Педиатрията се е нараснал четирикратно. Има и такива лекари, които са приключили медицина в чужбина и се връщат да специализират и да работят в България.

„ Проблемът с неналичието на такава болница сега е, че позиционирането на другите експерти на разнообразни места сигурно компрометира грижата в точния момент, макар че се стремим да следваме европейски протоколи и разполагаме с запаси. Вярвам, че събирането под един покрив ще улесни нещата и фамилиите и самите пациенти да не бъдат разкарвани в цяла София, с цел да получат съответна грижа “, сподели началникът на Клиниката по детска гастроентерология в СБАЛДБ доктор Мила Байчева.

Двамата показаха благодарността си на екипите, помогнали за чернодробната трансплантация на 4-годишно дете, което беше превозено за интервенцията в Германия. Трансплантацията е осъществена в чужбина, защото у нас няма запас за осъществяването ѝ.

4-годишното дете към момента е в реанимация, само че е в устойчиво положение в болничното заведение. За да се осъществя интервенцията са съдействали от Министерство на здравеопазването, посолството в Германия, комерсиалното аташе в Хамбург, който е бил посредникът сред медиците в клиниката и фамилията.

„ Трябва необятен опит на експертите, който би трябвало да се натрупа в годините. 17 година съществуваше детска трансплантационна стратегия в болница „ Лозенец “. При актуалната обстановка в безтегловност е съвсем невероятно за всяко дете да се провежда и сортират мултидисциплинарни екипи, да се откри център за трансплантация. В случая ставаше въпрос за остра чернодробна непълнота и трябваше да реагираме за дни. Обичайно става дума за 5-6 деца годишно, които планово се изпращат за трансплантации в чужбина “, посочи доктор Байчева.

Лекарите упорстват, в случай че у нас не е допустимо да се сътвори такава стратегия,  най-малко да се канализира редът с кои центрове в Европа ще се работи.

„ Експертни препоръки би трябвало да вземат решение, Министерство на здравеопазването и секцията към Медицински контрол, която се занимава с трансплантации. Към момента не се правят и бъбречни трансплантации на деца. Преди години имаше и такава стратегия, приготвя се тя да бъде възобновена, има изпратени експерти за образование и се надяваме тя още веднъж да започва “, сподели доктор Здравков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР